Belföld

Ki a legkorruptabb a visegrádi négyek közül?

A budapesti önkormányzatnál a legjobbak a korrupció ellen védő rendszabályok a visegrádi négyek fővárosai közül - ezt állapította meg a Transparency International és GfK gazdaságkutató intézet cseh részlegeinek közös, tavasszal elvégzett felmérése, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

A szabályozási környezetet – a közbeszerzési eljárások, a belső ellenőrzés, az etikai kódexek, az összeférhetetlenség és a tájékoztatás szabályait – vizsgálva Budapest 0,865 pontot kapott az elérhető egyből. Varsó a második helyre került 0,642 ponttal, Prága 0,598 pontot kapott, és a pozsonyi önkormányzat lett az utolsó, 0,553 ponttal.

Azt is vizsgálták, hogy a közvélemény mennyire tartja hatékonynak a korrupcióellenes szabályokat. Fővárosonként száz-száz megkérdezett véleménye alapján a budapesti önkormányzat 0,489 ponttal ebben is az első helyen végzett – jelezve, hogy az emberek kevésbé bíznak a szabályokban, mint amennyire a szabályok elvileg hatékonyak lehetnek -, és Budapesten főleg a közbeszerzési eljárásokkal és a tájékoztatással szemben mutatkozott elégedetlenség.

E felmérésben Pozsony lett a második, 0,43782 ponttal, majd igen csekély hátránnyal Varsó következett 0,43778 ponttal, végül Prága 0,403 ponttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik