Belföld

BM – Philip Morris: együtt a feketekereskedelem ellen

A dohánytermékek csempészetével összefüggő bűncselekmények feltárására és a dohányáruk hamisításának megelőzésére bűnmegelőzési együttműködési megállapodást kötött a Belügyminisztérium és a Philip Morris Magyarország Kft.

Hegedűs András, a BM bűnmegelőzési helyettes államtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a megegyezés szerint közösen fejlesztenek ki és közösen igyekeznek elterjeszteni a kelet-európai régióban a cigarettával összefüggő bűncselekmények csökkentésére alkalmas bűnmegelőzési módszereket és technikákat.

Az együttműködés a gyakorlatban főként kapcsolattartó személyek és szakértők kijelölésére, szakértői egyeztetések és találkozók szervezésére, bűnmegelőzési információk gyűjtésére és cseréjére terjed ki. Emellett közös bűnmegelőzési akciókat kezdeményeznek, illetve közösen lépnek fel a régió más hatóságainál és gazdasági szereplőinél a bűnmegelőzési kérdésekben.

Könye Árpád, a Philip Morris Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az együttműködés egyik kiemelt területe közös oktatás, képzés szervezése a közép-kelet-európai és a balkáni régióban a csempészet megelőzésével foglakozó szakemberek számára.

Ezt a BM Regionális Bűnmegelőzési Akadémiájára alapozva és annak égisze alatt tervezik a felek megvalósítani. Utalt arra, hogy a dohánygyártó cég korábban már együttműködési megállapodást kötött a vám- és pénzügyőrséggel, amelyet jól kiegészít a BM-mel, és ezen keresztül a határőrséggel és a rendőrséggel létrejött megállapodás.

Nagy János országos vámparancsnok elmondta: a vámhatóság alapfeladatai közé tartozik a dohányféléknek mint jövedéki termékeknek az ellenőrzése. Emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozás után a jövedéki adóbevétel a vámhatóság első számú bevételi forrásává vált. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország földrajzi fekvésénél fogva a cigarettacsempészet tranzitútvonalán helyezkedik el, amely a balkáni országokból Nyugat-Európa felé áramlik.

Nagy János közölte: a VPOP a dohánytermékek illegális forgalmának csökkentése, illetve megelőzése érdekében együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), az Europollal, illetve a Vámigazgatások Világszervezetével.

Szakértői becslések szerint az idén – az előző évi mintegy 19-20 milliárd szál cigarettával szemben – legális forgalomban csak 15 milliárd szál talál vevőre Magyarországon, aminek fő oka a hirtelen felszökött feketeimport. A feketeimport arányát a szakértők a szemétvizsgálatokat alapul véve mintegy 35 százalékra teszik a hazai fogyasztásban.

A cigaretta feketekereskedelem miatti költségvetési bevétel-kiesés mintegy 90-100 milliárd forintra tehető. Előzetes adatok szerint tavaly a dohányipar jövedéki adó és áfa címén összesen mintegy 260 milliárd forintot fizetett be az állami költségvetésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik