Belföld

Zászló jelzi a legjobb strandokat

Nyártól kék hullámos zászló jelzi a legmagasabb elvárásoknak megfelelő balatoni strandokat. A fürdőhelyeknek már a szigorú uniós minősítőrendszerben is helyt kell állniuk - írja a Népszabadság.

Az Európai Unió 15 régi tagországában már negyedszázada él a fürdővíz-direktíva, és az Európai Bizottság listáját átvizsgálva bárki megtudhatja, melyik tengeri és édesvízi fürdőhelyen milyen a vízminőség. Az uniós minősítés rendszere csaknem 30 év után éppen most változik: a Népszabadság információi szerint egyszerűsödik, és szigorodik is egyben.

Idén nyártól a Balatonon a strandokon kék hullámos zászlóval jelzik a kiváló minősítést, amelynek elnyerésére az üzemeltető önkormányzatok és vállalkozók a múlt hét végéig jelentkezhettek. A mintegy száz nagyobb strandnak alig egynegyedét nevezték be üzemeltetőik, úgy tűnik tehát, kevesen bíznak abban, hogy megfelelhetnek a magas minőségi elvárásoknak, annak ellenére, hogy a víz idén kiváló a Balatonnál. Az Európai Unióba lépésünk óta immáron kéthetente kell ellenőrizni a balatoni strandokat. A Balatoni Regionális Bizottság tegnapi beszámolója szerint az ellenőrzött 56 strand többsége kiváló minősítést kapott. Emellett a Balaton vízszintje már 38 centiméterrel magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az Európai Unió 15 régi tagországának tengeri és édesvízi strandjainak minőségéről az Európai Bizottság minden évben, a nyári turistaszezon kezdetén közzéteszi az adatokat. Jövőre már az új tagállamok strandjainak is szerepelniük kell ezen a listán, amely viszont csak a vízminőségről nyújt tájékoztatást, a fürdőhelyek állapotáról nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik