Belföld

Érdekes és szép – Tokaji furmint 2003, Füleky Pincészet

Van némi déligyümölcsös jellege ennek a szép száraz furmintnak, egy új trend ragyogó képviselőjének.


Érdekes és szép – Tokaji furmint 2003, Füleky Pincészet 1
Tokaji furmint 2003, Füleky Pincészet

Így képünkön a citrom nem azt hivatott jelképezni, hogy e héten ajánlott borunk savanyú, hanem déligyümölcsös asszociációit akarja jelezni mintegy. Ez az új trend a nagy száraz tokaji fehér megteremtésére irányuló kísérletek összege, mely mozgalom szédületes gyümölcsöket hoz, főleg a furmint esetében. Tokaj ugye a természetes édesborok szinonimája, holott a tájban benne rejlik az aszúkkal egyenrangú száraz fehér bor lehetősége is. Ezt igyekeznek kibontani a jelesebb borászművészek az utóbbi években, a mi szerencsénkre. Az eredendően fehér magyar borkultúra utóbbi másfél évtizedének egyik legnagyobb sikere a nagy vörösborok felépítése volt, melyek a borászok tudásbázisának gyarapodtával a kétezredik évtől ugrásszerűen magas színvonalat értek el, ezt tanúsítják az idei bordeaux-i borversenyen (Challenge du Vin) taroló magyar vörösök is. Furamód, fehér száraz borban kevesebb borszemélyiséggel találkozhatni. E heti borunknak van személyisége, érdekes és szép.

A 18 hektáros birtokkal rendelkező Füleky Pincészetet 1998-ban alapította Grafin Isabelle Walderdorff és két dél-tiroli borász: Graf Franz Pfeil és Baron Sigmund Kripp. Barokk chateau-juk Bodrogkeresztúron található, a főborász egy érdekes és szép hölgy, Bott Judit, nagy ígérete a borászművész céhnek.

Szóval déligyümölcsös illat, némi citrusosság, szájban ugyanez a gyümölcsösség, a csípős tűz kerek savak fölött lobog, némi vegetális és sós-ásványos impresszió, és finom, elegáns hordó emléke. Fiatal bor, mégis komplett, felvillantja a furmintban rejlő távlatokat, egyetlen bibije van, a címke, mely nem ér fel a bor jelentőségéhez, kicsit olyan, mintha otthonkába bujtatnák ezt a hercegnőt. Kéretik értő kezekbe adni a címketervezést.

Hozzáférni 1800 forint körül lehet, halak, osztriga, kacsa és káposztás cuccok jutnak eszünkbe, mint eme érdekes és szép bor lehetséges kísérői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik