Belföld

Japán beruházás indul Tatabánya mellett

A japán Asahi Glass Co. autókhoz való üvegtermékek gyártását kezdi meg 2006-ban Magyarországon, a közép-kelet-európai országok növekvő piaci igényének kielégítésére - közölték a cégnél Tokióban.

A japán társaság ebben a hónapban létrehozza teljes tulajdonú, AGC Automotive Hungary Ltd. elnevezésű leányvállalatát Tatabányán. Az üzem építése még az idén megkezdődik. A beruházást 60 millió euróra tervezik.

Az üzem hőkezelt, feszített felületű szélvédőket és más üvegtermékeket gyárt majd.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a beruházás célja Közép-Kelet-Európa egyre növekvő piacainak kiszolgálása, valamint a régióban már jelen lévő vásárlók támogatása.

A 200 új munkahelyet teremtő beruházás tervezése ebben az évben kezdődik, a termelés 2006-ban indulhat meg.

A beruházás olyan autóipari vállalatokat követ, amelyek új kapacitásokat hoztak létre Kelet-Közép-Európában, az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó területek leggyorsabban fejlődő régióiban.

A GKM közlése szerint az új gépjárművek iránt tapasztalt egyre növekvő kereslet kielégítésére a beruházók további terjeszkedést terveznek. Az AGC Ltd. kész megteremteni azokat a körülményeket, amelyek segítségével biztosítható az a szállítási terjedelem és sebesség, amely kielégíti az autógyártó cégek egyre magasabb igényeit.

Az előrejelzések szerint a kelet-közép-európai régióban a gépjárműeladások száma a 2003-as 2,4 millióról 4,1 millióra emelkedhet 2008-ra. Az autóüveg és a kapcsolódó magas hozzáadott értékű termékek iránti igény szintén gyorsan növekszik a térségben.

Az Asahi Glass Magyarország melletti döntését a kedvezői földrajzi fekvéssel, a könnyű elérhetőséggel, a térség megfelelő infrastruktúrájával, valamint a beruházáshoz nyújtott kormányzati támogatással indokolta – áll a GKM közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik