Belföld

Új pártot alapított az európai közép

Új centrista párt alakult az Európai Parlamentben a korábban Európai Liberális Demokrata és Reform Pártnak nevezett liberális tömörülésből, az UDF francia mérsékeltjeiből és Romano Prodi olasz Olajfa koalíciójából. Közös frakciók alakítottak az euroszkeptikus képviselők is.

A liberális fúzióról még nem született hivatalos döntés, ezért nem is tudni pontosan, hogy hány mandátumuk lesz; körülbelül 80 képviselővel számolnak, vagyis a jobboldali Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja után ez lesz a harmadik legnagyobb frakció. Az egyelőre informális megállapodást az ELDR július 13-i brüsszeli találkozója fogja megerősíteni. Ha minden igaz, az új párt neve Liberálisok és Demokraták Európáért Szövetség lesz, tükrözve – mondja egy szerdai közlemény – a szövetség „elkötelezettségét egy erősebb Európai Unióért”.

Közös blokkot alkottak azok az EP-képviselők is, akik a választásokon euroszkeptikus jelszavakkal kampányoltak. Az ideiglenesen „Függetlenség és demokrácia” névre keresztelt frakciónak egyelőre 31 tagja van, hat különböző tagállamból, de várakozásuk szerint még mások is fognak hozzájuk csatlakozni. Számban legerősebbek a brit euroszkeptikusok, Nigel Farage vezetésével.

Noha egy frakcióban fognak ülni, az euroszkeptikusok már most mélyen megosztottak. Egyik csoportjuk – a britek és a Lengyel Családok Ligája nevű nacionalista párt küldöttei – annyira nem szívleli az EU-t, hogy céljuk a közösségből való kilépés. Ők gyakorlatilag mindent elleneznek, ami az EU-val kapcsolatos. A másik csoport, amelyet dánok, svédek, hollandok és franciák alkotnak, mérsékeltebb. A Jens-Peter Bonde vezette szárny célja, hogy demokratikusabbá és érthetőbbé tegye az Európai Uniót. Bonde korábban a Demokrácia és Sokszínűség Európája nevű frakciót vezette, de a párt rajta kívül az összes képviselőjét elvesztette a választásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik