Belföld

Huszein tagadott a bíróságon – halál vár rá?

Nem ismerte el az ellene felhozott vádakat Szaddám Huszein volt iraki elnök csütörtökön Bagdadban az iraki különleges törvényszék előtt. Akár halálbüntetés is várhat reá.

A megbuktatott diktátor nem volt hajlandó aláírni a főbb vádpontokat is tartalmazó okmányokat, és védelmébe vette Kuvait 1990 augusztusában történt lerohanását. A bíróságtól meg is kérdezte, hogy iraki létükre, hogyan említhetik azt, hogy „Kuvait iraki lerohanása”, amikor Kuvait Iraknak a része. Szaddám Huszein felváltva volt csüggedt és dacos – közölte a különleges törvényszék egyik magas rangú tisztségviselője. A személyazonosságát faggató szokásos kérdésre Huszein úgy reagált, hogy „Szaddam Huszein vagyok, Irak elnöke.” A volt államfő színjátéknak nevezte az eljárást, és kijelentette: az igazi bűnös George W. Bush amerikai elnök.

Megkérdőjelezték a Szaddám Huszein felett ítélkező iraki törvényszék és az egész jogi eljárás törvényességét a volt iraki diktátor ügyvédei is csütörtöki londoni sajtó- és médianyilatkozataikban; egyikük szerint a védők halálos fenyegetést kaptak az iraki hatóságoktól.

Mohamed Rasdan jordániai székhelyű jogász, aki a húszfős ügyvédi csapatot vezeti, a BBC rádiónak azt mondta: a szövetséges hatóságok eddig egyetlen alkalommal sem engedélyezték a védőknek “Szaddám elnök” személyes felkeresését. Rasdan szerint a védők már fél évvel ezelőtt írásban kérték az amerikai kormánytól, hogy felvehessék a kapcsolatot Huszeinnel, de az amerikaiak ezt visszautasították.A csütörtöki napon a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy szerinte „koncepciós” per folyik, amelyikben már előre döntöttek Huszein bűnösségéről.

Emmanuel Ludot, az ügyvédcsoport vezető francia tagja a csütörtöki The Timesban ugyancsak azzal érvelt, hogy az iraki háború törvénysértő volt, mivel nem előzte meg ENSZ-határozat, és így a megszállás, valamint Szaddám Huszein letartóztatása is illegális. Ludot szerint a védelem erre az érvrendszerre építve ahhoz hasonlatos taktikát fog alkalmazni, amelyet Slobodan Milosevic volt szerb vezető is használ a hágai törvényszéken, alapjaiban megkérdőjelezve az ellene indított eljárás egészének törvényességét.

A kormányzat éppen most tervezi, hogy az országban visszaállítja a halálbüntetés intézményét. Szaddam Huszeinre ezért akár halál is várhat.

A különleges törvényszék további 11 volt iraki vezető sorsáról is dönt majd. Köztük van a volt miniszterelnök helyettes, Tariq Aziz és Ali Hasan al-Majid, akit „kémikus Ali” néven is emlegettek a mérgező gáztámadásokban vállalt szerepe miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik