Belföld

Hollandia veszi át az elnökséget

A Európai Unió soros elnöksége Írországból hat hónapra Hollandiába kerül. Az új elnökség a legégetőbb problémának a gazdasági reformok hiányát nevezte.

Az új soros elnökség az EU gazdasági problémáinak megoldását nevezte meg fő célkitűzésének. A legvégsőkig elmegyek, hogy tudatosítsam Európa összes pártjában, hogy reformokra van szükség – nyilatkozta a holland miniszterelnök, Jan Peter Balkenende. Mondanivalóját alátámaszván közölte – tizenegyszer nehezebb Európában egy céget alapítani, mint az Egyesült Államokban, Japánban pedig másfélszer nagyobb a kutatók aránya a dolgozó lakossághoz képest.

A holland pénzügyminiszer, Gerrit Zalm más területre világított rá. Felhívta a figyelmet arra, hogy országában a közigazgatási túlköltekezés a GDP 3,6 százalékába kerül. Mind a három EU intézmény, a Tanács, az Európai Parlament és a Bizottság örül, ha törvényeket alkot, de nem gondolnak bele mennyibe is került. A pénzügyminiszter ezért azt tanácsolta, hogy a Bizottság részletesebben is foglalkozzon az európai közigazgatás ésszerűbb gazdálkodásával.

Foglalkozni kíván a holland kormány a terrorizmus kérdésével is, hogy az unió biztonságos maradhasson. Ám jelenleg talán a legfontosabb kérdés Törökország egyelőre még vitatott csatlakozásának megkezdése lehet, amelyiknek a megoldása már a holland elnökségre vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik