Belföld

Görögország-Csehország 1:0: Az Olümposz a földre költözött

Hiába támadtak végig a csehek, a hosszabbításra elfogyott az erejük, és egy váratlan góllal a hellének jutottak az Euro2004 döntőjébe. A csehek több óriási helyzetet is elpuskáztak, de a hosszabbítást már Rehhagel fiai uralták, és a harmadik fejesük utat talált Cech kapujába. Ezzel kialakult a Portugália-Görögország döntő!

EB 2004, elődöntő, 2. mérkőzés:

Görögország-Csehország, csütörtök
Portó, Dragao 42249 néző
Vezeti: Collina (olasz)

A csehek az első percekben úgy tettek, mint akik addig nem nyugszanak, amíg gólt nem lőnek. Ennek megfelelően lőttek egy kapufát, majd Nikopolidiszt tornáztatta meg Jankulovski. A görögök hamar magukhoz tértek, majd ismét láthattuk az oly sokszor megcsodált védelmüket, amelyről mindig lepattantak a Koller felé kissé céltalanul felívelt labdák. Azért néha rés keletkezett a görög falon, de Jankulovski az első félidőben, majd Koller és Baros a másodikban elhibázta az elhibázhatatlant. A görögök a rendes játékrészben szemmel láthatólag a hosszabbításra, és feltehetőleg (akkor még azt hittük…) a tizenegyesekre játszottak, mert időszakos mezőnyfölényeket eltekintve nem jelentettek veszélyt Cech kapujára. Azonban a hosszabításban egyértelműen ők veszélyeztettek többet, Cechnek kétszer is bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy Jannakopulosz és Dellasz fejese ne a kapujában kössön ki. Amikor már mindenki a hosszabbítás első félidejének lefújását várta (105:14-nél…) egy szögletet az öt és felesen álló Dellasz Bolfot eltolva játszi könnyedséggel csúsztathatott a kapuba, és mivel Collina lefújta a mérkőzést, kezdődhet az ünnep Athénban. Kérdés, hogy Nedved kiesése nélkül milyen eredmény született volna, de ez már csak feltételes mód. E mellett megszületett az első -jövőre eltörölt- ezüstgól UEFA, ill. FIFA rendezvényen.

Összeállítások:

Görögország:

Nikopolidisz –
Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz –
Katszouranisz, Karagunisz, Baszinasz (Jannakopulosz 72.perc), Zagorakisz –
Vrizasz (Tsiartas, 91.perc), Haristeasz

Csehország:

Cech –
Grygera, Ujfalusi, Bolf, Jankulovski –
Poborsky, Galásek, Rosicky, Nedved (Smicer, 40.perc) –
Baros, Koller

Sárga lap: Szeitaridisz (23.perc, lerántotta Barost), Galásek (49.perc, csúnyán utánnarúgott Hariszteasznak), Smicer (55.perc, nyújtott lábbal beleszállt Baszinaszba), Hariszteasz (70.perc, belerúgott Újfalusiba), Karagounis (86.perc, megrúgta Smicert), Baros (103. perc, buktatta Kapsziszt

Piros lap:-

Gólszerzők:
Dellasz (105.perc)

Történések:

105.perc:
Tsiartas  jobboldali szögletét Dellasz csúsztatta a kapuba, 1:0! Vége a mérkőzésnek! Görögország a döntőben!!!

103.perc: Görög szabadrúgás a cseh térfél közepén: a felívelést Dellasz csúsztatta meg, Cech nagy bravúrt mutatott be, a kipattanót a védők kivágták.

94.perc: Hariszteasz csúsztatására Jannakopulosz érkezett, és 16 méteres fejese éppen, hogy elakadt a kint álló Cechben. A hosszabbítás egyértelműen a görögöké, sorra alakítják ki helyzeteiket.

Bár a csehek játszanak veszélyesebben, helyzeteiket kihagyták, így következhet a hosszabbítás.

83.perc: Baros négy védőt cselezett ki, illetve küldött el lövőcselével a görög tizenhatoson belül, de 14 méteres lövése ugyanoda szállt, ahová Kolleré.

81.perc: A csehek kihagyták a meccslabdát…Rosicky pazar cselsorozatot mutatott be, majd kényszerítőzött Kollerral, végül a hórihorgas csatár lőhetett tisztán, 12 méterről, de a labda fél méterrel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.


80.perc: Nem túl látványos meccs…igazi helyzet alig, belépők szép számmal. Jelen pillanatban egyik csapat sem játszik fölényben.

69.perc: Koller tartott meg egy előrevágott labdát, majd Barosról megint hozzá került, d ekét védő szorításában már csak Poborskyhoz tudott pöckölni, akinek 15 méteres pörgetése éppen, hogy elkerülte a jobb fölső sarkot.

67.perc: Az első görög kapuralövés: Karagounisz szabadrúgását Vrizasz csúsztatta meg, de Cech véd. Most viszont görög fölény. Még mindig sok a szabálytalanság.

60.perc: Poborsky szögletére ketten érkeztek a rövid saroknál, Koller a kapura is fejelte a labdát, de a berobbanó Barosról levágódott a labda! ebben a periódusban egyértelműen jobbak a csehek.

54.perc: A beinduló Kollert Dellas a mezénél fogva lerántotta a tizenhatoson belül, de Collina továbbot intett. Ezen kívül semmilyen érdekes dolog nem történt, maximum annyi, hogy a csehek is beszálltak a rúgdosódásba.

46.perc: A második félidő is kezdetét vette.

A csehek vakamivel többet bírtokolják  a labdát, de nem játszanak egyértelmű fölényben, ráadásul elvesztették a csapat motorját, Pavel Nedvedet. Igaz, nekik volt több helyzetük. A görögök rendkívül szervezetten védekeznek, helyenként igencsak megfaragják a cseh támadókat.

44.perc: Jankulovski nem adja fel! Ezúttal a bal szélen vitte fel a labdát, majd nem sokkal az oldalvonal mellől, mintegy 32-33 méterről lőtt. A labda alig tíz centiméterrel szállta a léc fölé.


40.perc:  A cseh csapatkapitány, Nedved átadja a karszalagot Smicernek. Kényszercsere.

37.perc: Nedved cserét kér, de egyenlőre visszajön. A térde sérült meg.

33.perc: Ez pedig egy cseh kontra: Nedved húzza meg a jobb oldalt, középre gurítását Baros továbbtette Jankulovskinak, akinek 15 méteres, lapos lövését Nikopolidisz tolta szögletre. Az eset után Nedved a földön marad, le kell vinni az oldalvonalon túlra.

32.perc: Érdekes, az utóbbi öt percben a csehek térfelén folyik a játék, többször az utolsó pillanatokban nyúlt közbe egy cseh fej.

29.perc: Görög kontra: két passz után máris Zagorakisz nyargalt a bal oldalon, lövésszerű beadását Cech ütötte ki, Hariszteasz már nem érte el a kipattanót.

27.perc: Immáron 6:0 a szögletarány Csehország javára, ami mindenképpen cseh fölényt jelez. De helyzetet a hatodik perc óta nem láttunk. Görög részről meg egy sorfalba lőtt szabadrúgást leszámítva abszolút semmit.

17.perc: Rosicky indult el harminc méterre a görög kaputól, kicselezett három védőt, megcsinált egy megkerülős cselt, de lövés helyett megtolta a labdát, így oda lett a helyzet.

14.perc: A kezdeti cseh rohamok most alábbhagytak, a csapatok jelenleg kóstolgatják egymást. Helyzetek nincsenek, mind a két védelem keményen és határozottan állítja meg a támadókat.

6.perc: Egy cseh kisszögletet követően Nedved a visszakapott labdát Jankulovskihoz passzolta, akinek éles szögből leadott lövését bravúrral védte Nikopolidisz. Erős cseh kezdés.

3.perc: Egy előrevágott labdát Rosicky kapásból, 17 méterről tűzte kapura, a megdermedt Nikopolidisz szerencséjére a felsőlécen csattant a labda.

1.perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik