Belföld

Felülvizsgálják az európai vasúti infrastruktúrát

Svájci vállalkozások vezetik azt a négy éves európai uniós projektet, amelynek célja az európai vasúti infrastruktúra felülvizsgálata.

A felülvizsgálat során a feladat elsősorban annak ellenőrzése, hogy a vasúti hidak elbírják-e a gyorsabb vonatokkal és a nehezebb rakományokkal járó terheket.

Szállítási szakértők szerint rövid idő alatt meg lehetne duplázni az európai vasúti hálózatot használó utasok számát, illetve meg lehetne háromszorozni a szállítandó áru mennyiségét. Ehhez viszont a szakértőknek ellenőrizniük kell a meglévő hidak biztonságát, ami nem kis feladatot jelent, hiszen közülük sok 50 évnél is idősebb.

Svájcban két vállalkozás dolgozik ezen a terven, gyakorlatilag ők hangolják össze a munkában részt vevő 30 európai vállalkozás tevékenységét. A két svájci cég: Federal Laboratories for Materials Testing and Research – LMTR és a Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézet. Előbbi fontos szerepet játszik a vasúti hidak elektromos tartozékainak felülvizsgálatában, míg utóbbi az acéllal megerősített betonhidak anyagának fáradását kutatja.

Az EU tavaly indította el ezt a több mint 10 millió euróba kerülő biztonsági projektet. A nyolc nemzet alkotta csapatot az LMTR vezeti, s olyan automatikus felügyeleti rendszerek kidolgozásán dolgoznak, amelyek az újonnan épített és a meglévő hidak kihasználhatóságáról, terhelhetőségéről, élettartamáról nyújtanak információkat.

A projektben vasúti vállalkozások, mérnöki magáncégek, kutatóintézetek és egyetemi központok is részt vesznek. A terv egy másik kulcsfontosságú célja a vasúti hidak leltárának elkészítése, ami az európai transznacionális vasúti hálózat megtervezését segíti majd.

Számítások szerint az európai vasúti hálózat hídjainak értéke mintegy 50 milliárd euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik