Belföld

Félmillió munkavállaló hiányzik

A foglalkoztatottak és álláskeresők statisztikájából Magyarországon félmillió ember hiányzik. Nagy valószínűséggel jelentős részűk dolgozik, csak nem regisztráltatja magát - írja a Magyar Hírlap.

Laky Teréz, a Foglalkoztatási Hivatal kutatási részlegének tudományos tanácsadója, a lapnak úgy vélekedett: a több, mint ötszázezres táborból vélhetően a többség dolgozik. Nem váltanak ki vállalkozói igazolványt, alkalmazotti státusra sem törekednek, a nyugdíjaskor perspektíváitól nem esnek pánikba, valamint a betegséget és a balesetet szükségszerű rizikóként tartja számon.

Jelentős lehet közöttük a háztartásbeliek száma. A 2002-es adatok szerint több mint százezer 19-24 éves férfi élt eltartottként a háztartásban, míg a nők inkább 35-49 éves korukban maradnak otthon.

A körükben magas lehet azoknak a mezőgazdasági őstermelőknek az aránya is, akik papíron kis jövedelemmel rendelkeznek, és nem adóznak – uniós tagságunk közeledtéig nem is regisztrálták őket.

A legális jövedelem nélkül élők nagy része szeretne ugyan rendszeresen dolgozni, de már nem keres aktívan munkát, mivel úgy ítélik meg a sok kudarc miatt, hogy nincs elhelyezkedési esélyük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik