Belföld

Bíróság elé viszi a TEBÉSZ az E.ON-ajánlatot

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) a bíróságon kívánja megtámadni azokat az határozatokat, amelyek az E.ON Hungária Rt. a Dédász, az Édász és a Titász részvényeire vonatkozó vételi ajánlatában fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről rendelkeznek - közölte a szövetség.

A TEBÉSZ, mint a szolgáltatók 1-1 darab névre szóló, “A” sorozatú törzsrészvényének tulajdonosa, felkéri ezen társaságok igazgatóságait, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján 3 napon belül küldjék meg részére a 2004. június 22-ei igazgatósági ülések azon határozatainak másolatait, amelyek a vételi ajánlatban fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről rendelkeznek.

A szövetség szerint az E.ON Hungária június 23-i közleménye jogellenesen összevont két, egymástól független eljárást szabályozó bekezdés szövegét. A kisrészvényesek jogaira vonatkozó feltétel bekövetkezéséhez az E.ON ugyanis az ajánlattevőre vonatkozó jogosultságát illesztette.

“A törvény azonban lényeges különbséget tesz az ajánlattevő, illetve a kisrészvényesek jogainak gyakorolhatósági feltételei között, egyértelműen a kisrészvényeseknek kedvezve” – közölte a szövetség.

A közlemény szerint a különbség lényege, hogy a kisrészvényes felajánlási lehetősége független attól, hogy az ajánlattevő a vételi ajánlat során került a 90 százalékos szavazati arány fölé, vagy azzal már azt megelőzően is rendelkezett. A felvásárló általi kiszorítás azonban csak akkor jöhet létre, ha az ajánlattevő “a vételi ajánlat következtében” szerezte meg a szavazatok több 90 százalékát.

A TEBÉSZ álláspontja szerint az E.ON Hungária Rt. nem élhet a kiszorítás lehetőségével, így a társaság közleményének e jogra hivatkozása jogsértő. Mindezekből következően a TEBÉSZ felkéri a Dédász Rt-t, az Édász Rt-t és a Titász Rt-t, hogy a fel nem ajánlott részvények érvénytelenítése és az új részvényeknek a felvásárló részére jóváírása tárgyában hozott június 22-ei határozataikat – jogalap hiánya miatt -, azonnali hatállyal vonják vissza.

A TEBÉSZ álláspontja szerint, a részvények érvénytelenítésének az igazgatóságok által hivatkozott jogalapja – a kiszorítás jogszerű végrehajthatóságának hiányában -, nem áll fenn.

A TEBÉSZ felhívja továbbá az áramszolgáltatók igazgatósági tagjainak figyelmét, hogy a részvények érvénytelenítésének és az új részvények E.ON számlára történő jóváírásának végrehajtása esetén saját eljárásuk gondatlansága, valamint a gazdasági társaságokról szóló törvényre tekintettel, nem hivatkozhatnak érdemben az E.ON Hungária Rt. felől esetlegesen érkezett semmilyen utasításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik