Belföld

Terjeszkedik a Sopron Bank

A Bank Burgenland AG magyarországi leánybankja, a Sopron Bank Rt. működésének első évében az üzleti forgalmat és az eredményt illetően is a várakozások felett teljesített - közölte az Econews-zal Losonczi Ferenc ügyvezető.

Az Eisenstadtban székelő osztrák regionális bank által 2 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozott hitelintézet 2003. július 1-jén kezdte működését, s azóta több mint 1500 számlavezetett ügyfélre tett szert. A kliensek zömét a célcsoporthoz tartozó kis- és középvállalkozók teszik ki, mintegy harmaduk magánszemély és egyéni vállalkozó, de nagy cégek pénzforgalmi számláját is vezeti a bank. Elsősorban azokat a kkv-kat célozzák meg, amelyek a határon átnyúló forgalom keretében az anyabanknak is ügyfelei.

A folyósított hitelek összege meghaladja a 3,5 milliárd forintot, ennek 70-80 százaléka deviza, elsősorban euró és svájci frank alapú hitel. A magánszemélyek körében a kedvező kondíciók miatt a devizaalapú lakáshitelek a legkeresettebbek, annak ellenére, hogy a bank felhívja az ügyfelek figyelmét az árfolyamkockázatra — közölte az ügyvezető.

A határidős lekötésű betétek nagysága, amelyeken belül a magánbetétek dominálnak, hamarosan eléri a 3 milliárd forintot, ami az ügyvezető szerint a bank iránt megnyilvánuló bizalmat tükrözi. A vállalkozók devizabetétei kisebb volument képviselnek. A hitelintézet a tavalyi tört évben veszteséget könyvelt el, ami egy induló vállalkozás esetében nem meglepő. A nullszaldó elérése az ügyvezető szerint jövőre, de legkésőbb 2006-ban várható.

A bank tulajdonosa elégedett az üzleti eredményekkel és a növekedést hálózatfejlesztéssel kívánja elősegíteni. A hitelintézet a soproni központi fiók mellé az idén másikat is nyitott, emellett Győrben és Szombathelyen is megjelent az első félévben. Elkészültek a tervek további négy fiók nyitására is, a tervezett új helyszínek Keszthely, Hévíz, Zalaegerszeg és Veszprém. A Sopron Bank a budapesti megjelenést középtávon tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik