Belföld

A lengyel kormányfő barátját ültetheti a PKN elnöki székébe

Marek Belka lengyel miniszterelnök győztesen került ki a PKN Orlen vezetése körül kialakult hatalmi harcból. Zbigniew Wrobel ügyvezető visszalépett posztjáról. Lemondásával az igazgató visszahívásának ment elébe.

Annak ellenére is, hogy az állam mindössze 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, Belka mindenképpen keresztül akarta vinni Wrobel elbocsátását az igazgatótanácsnál. Hivatalosan az ú.n. Orlen-ügyben összehívott parlamenti vizsgálóbizottságra hivatkozva alapozta meg kérését Belka.

Az igazgató tanúként történő kihallgatása ugyanis szerinte károsan befolyásolná vállalatvezetői tevékenységét. A vizsgálóbizottság Wrobel elődjének két évvel ezelőtti felmentésének körülményeit kívánja feltárni.

Wrobel a leggazdagabb lengyel vállalkozó Jan Kulczyk bizalmasának számít, aki maga is kisebbségi PKN Orlen pakettet tart birtokában.

Wrobel vezetési döntéseit számos kritika érte szakmai körökből. A felügyelő-bizottság megbízásából végzett külső átvilágítás szabálytalanságokat tárt fel a megbízások odaítélésében. Az Orlen benzinkutak új külső megjelenésének megtervezésére például Wrobel egyik régi barátja kapott megbízást.

Ezen kívül Wrobel állítólag manipulálta a cég részvényének árfolyamát is a sajtónak adott hamis információkkal. Wrobel hivatali ideje alatt történtek meg az Orlen legnagyobb külföldi tranzakciói: 500 benzinkút vásárlása Németországban 140 millió euróért, valamint a cseh Unipetrol vegyipari konszern többségi tulajdonának megvásárlása 400 millió euróért.

A lengyel ellenzék szerint Belka csak azért kívánja eltávolítani Wrobelt posztjáról, hogy egy bizalmasát ültethesse a helyére. Utódként a JP Morgan lengyel képviseletének vezetője Pawel Gricuk neve merült fel, akit a lengyel sajtó Belka barátjaként emleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik