Belföld

Hazai pályázók a DAM Steel-tenderen

Hárman négy ajánlatot adtak be a tavaly március óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt. működő vagyontárgyai értékesítésére kiírt pályázatra a szerdai beadási határidőig.

Valamennyi első olvasatra értékelhető, és lényegesen jobbnak tűnik a korábbi pályázatok ajánlataitól – mondta a felszámoló Mátraholding (MH) Rt. vezérigazgatója.

Kovács János, aki egyben a DAM Steel Rt. felszámoló biztosa is, közölte: immár negyedszer írtak ki pályázatot a DAM-vagyon értékesítésére, és ezúttal – csakúgy mint a harmadik kiírás esetén – hárman négy pályázatot nyújtottak be.

A három pályázóból kettő azonban most jelentkezett először. Egyébként mindhárom ajánlattevő belföldi társaság, és mindhárom kötődik valamilyen formában a kohászati ágazathoz – tette hozzá Kovács János.

A felszámoló biztos részleteket nem árult el a pályázókról, azt azonban elmondta: valamennyi ajánlat “jobbnak tűnik”, mint a korábbiak voltak, és valamennyi jelentős foglalkoztatást vállal.

Hozzátette: a pályázatokat várhatóan július 9-én, de legkésőbb július 12-én kiértékelik.

Az MH a mostani pályázati kiírásban a korábbihoz hasonlóan 5,325 milliárd forintra tartotta a kohászat működő vagyontárgyainak értéket.

“A lényegi eltérés az volt, hogy érvényes pályázat nem csupán a teljes vagyonra, hanem annak önállóan működtethető részére is benyújtható volt, tehát egészben, illetve részletekben is megvásárolható a DAM Steel Rt.” – ismertette Kovács János.

Az eredménytelennek nyilvánított korábbi, harmadik tenderre beadott ajánlatok közül az egyik egy külföldi érdekeltségű cég volt, a másik az ózdi kohászati társaság német tulajdonosa, a harmadik pedig egy miskolci társaság, amely két pályázatot nyújtott be.

A pályázatok közül akkor kettő érdemben megfelelt a kritériumoknak, ám a csaknem két hétig tartó egyeztetések nem vezettek eredményre, ezért a felszámoló úgy döntött, nem folytatja tovább a tárgyalásokat és újból meghirdeti eladásra a diósgyőri kohászati cég vagyontárgyait. Ez a kiírás zárult szerdán le.

A mostani kiírásban is szerepelt a dolgozók továbbfoglalkoztatása, de az MH már nem ragaszkodott valamennyi kohász alkalmazásához.

A foglalkoztatottak száma néhány héttel ezelőtt valamivel több, mint 1.100 volt, ők jogilag a három hónapja szintén felszámolás alatt álló, az MH és a dolgozói érdekképviseletek által alapított Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. alkalmazásában álltak. A BNA több mint fél évig működtette a kohászati vagyont és jogfolytonossággal alkalmazta a munkásokat.

A BNA felszámolója, a Vectigalis Rt. a közelmúltban a törvényi előírásoknak megfelelően megkezdte a dolgozók csoportos elbocsátását, eddig több, mint kétszáz embernek mondtak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik