Belföld

Eladják a Lukoil állami pakketjét

Oroszország valószínűleg eladja a tulajdonában maradt 7,6 százalékos Lukoil-részesedést.

Mihail Fradkov miniszterelnök hozzájárult a csomag eladásához, így az értékesítésre a harmadik negyedévben sor kerülhet – közölte az orosz gazdasági miniszter, German Gref.


A legnagyobb orosz olajcégből, a Lukoilból tervezett végső értékesítés 1-7-1,9 milliárd dollár bevételt hozhat – a cég piaci tőkeértéke 22,4 milliárd dollár -, és akkor talán nem lesz szükség a magnyitogorszki acélmű vagy Szvjazinveszt távközlési vállalat magánosítására már az idén. Korábbi tervek szerint az acélmű 18 százalékát akarták eladni még az idén – a többi az ottani cégvezetés kezében van -, illetve a Szvjazinveszt 15 százalékát.


Az állami rész jelenleg 75 százalékos a Szvjazinvesztben, miután 1997-ben 25 százalékot eladtak 1,9 milliárd dollárért egy Soros György vezette konzorciumnak. Soros később élete legrosszabb befektetésének nevezte a vételt, és a maga részét idén eladta 625 millió dollárért Len Blavatnik orosz üzletembernek.


Ha a Lukoilt sikerül jól eladni, akkor a többi vállalatot elég lesz jövőre, vagy legkorábban ez év végén értékesíteni, de úgy, hogy a bevétel a jövő évi költségvetésbe kerüljön – mondta a miniszterhelyettes.






Utoljára 2002-ben adtak el állami részt a Lukoilból, akkor 5,9 százalékot letéti jegyek útján Londonban, 775 millió dollárért, azaz részvényenként 15,50 dollárért.

Értékforgalmazók szerint jelenleg a Lukoil mintegy fele van szabad forgalomban, és a vállalatvezetésé a cég több mint 30 százaléka. Piaci elemzők szerint elképzelhető, hogy az utolsó állami rész őszi értékesítéséhez a vállalatvezetés hozzátesz egy adagot a saját tulajdonából, hogy vonzóbbá tegyék az ajánlatot a nagy nemzetközi olajtársaságok számára, amelyek közül a vállalatvezetés az amerikai ConocoPhillipset részesítené előnyben. A Lukoil és a ConocoPhillips közösen fejleszt olajmezőket Oroszország északi részén. A Lukoil vezetői egyelőre cáfolják, hogy csökkenteni akarnák a tulajdonrészüket.


Szerda délután a Lukoil 26,35 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 0,38 százalékkal drágább a keddi, 26,25 dolláros zárónál. Szerdán 26,30 dolláron nyitott. A múlt héten hétfőn, amikor az őszi privatizálás hírét először megszellőztették, 28,65 dolláron zárt, 1,6 százalékkal drágábban az előző zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik