Belföld

Bush: Törökországot az EU-ba!

Nagy vihart kavart George W. Bush keddi kijelentése, miszerint az Európai Uniónak, meg kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Az isztambuli NATO-csúcs előtt Ankarába látogatott az amerikai elnök, ahol, az iszlám demokrácia modelljének nevezte Törökországot. “Amerika hiszi, hogy mint európai tényező, Törökország az európai közösséghez tartozik” – mondta hozzátéve, hogy a csatlakozás fontos lépés lenne a nyugat és a muzulmán világ jó kapcsolata szempontjából.

Míg a török füleknek kellemes volt e bejelentés, addig az Európai Unió felbosszantott vezetői figyelmeztették Bush-t, hogy ne szóljon bele az EU politikájába.„Nem csak túl messzire ment, de olyan dologba avatkozott bele, amely egyáltalán nem tartozik rá” – mondta Jacques Chirac, francia államfő, hozzátéve, hogy az amerikai elnök mondatai arra hasonlítottak, mintha ő mondaná meg Washingtonnak, hogyan kezelje kapcsolatait Mexikóval.

Az EU várhatóan 2004 decemberében dönt arról, hogy megindítja-e a csatlakozási tárgyalásokat a hivatalosan tagjelölt Törökországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik