Belföld

Zidane válogatottságába kerül az EB-kudarc?

A francia válogatott meglepő búcsúja után azonnal elkezdődtek a viták az új kapitány személyéről. Úgy tűnik, a csapatot is megosztja a jelöltek névsora, sőt, Zidane szerint Tigana kinevezése az ő búcsúját is jelentené a címeres meztől...

A koreai VB kudarc után az Európa Bajnokságon is leszerepelt a francia nemzeti tizenegy. Az edző, Jacques Santini távozása már a torna előtt is biztos volt, hiszen a szakember már korábban a patináns angol klubbhoz, a Tottenham Hotspurshoz írt alá.
Zidane-nak elege lett az utóbbi világversenyeken felmutatott eredményekből (helyesebben:eredményteleségből), amelyek kapcsán, mint csapatkapitányt, őt is megtalálták a honi szurkolók, illetve újságírók – annak ellenére, hogy Koreában sérülés miatt csupán egy mérkőzésen lépett pályára, akkor is fájdalomcsillapítóktól kábán.



Zidane válogatottságába kerül az EB-kudarc? 1

Az aranylabdát is elnyerő, jelenleg a Real Madridot erősítő szupersztárnak bizony nem volt túl sok sikerben része az utóbbi időben. Korábban elhódították a BL trófeát klubbcsapatával, olasz, spanyol bajnoki aranyérmet is akasztottak nyakába, valamint a válogatottal elért mindent, ami elérhető, nevezetesen világbajnoki, európabajnoki, elsőséget, valamint a kékek nyerték a legutóbbi két Konföderációs Kupát is – egyik csapattársa, Pirez szerint utóbbit többek között azért, mert ő éppen sérült volt…

Idén a Real nemhogy BL-t, de még bajnokságot sem nyert (csupán negyedik lett a Primera Divisionban), elbukott a spanyol Király Kupa döntőjében a Zaragoza ellen, a válogatott pedig nem tudta megvédeni címeit a két legrangosabb világversenyen. A játékmester ráadásul a múlt héten ünnepelte 34. születésnapját, így természetesen egyre többet foglalkozik a visszavonulás gondolatával. Pontosabban: egyre több feltételhez kötné maradását.


Több lehetséges jelölt…

A Francia Labdarúgó Szövetség ugyanis a közeljövőben kell, hogy válasszon új szövetségi kapitányt. A legesélyesebb befutók közül Zizou a korábbi csapattárs, és jóbarát Laurent Blanc mellett kardoskodik, ellenben nem szívesen venné Jean Tigana kinevezését. Utóbbi nem is nagyon titkolja, hogy a karmesteri szerepkört szívesebben osztaná az Arsenal gólvágójára, Thierry Henryra, aki bevallottan nem tiltakozna a csapatkapitányi karszallag viselése ellen.


Harmadik névként felvetődött még a Monacoval a BL fináléig menetelő Dider Deschamps neve is, aki legutóbb még azt mondta, hogy nincs elegendő tapasztalata ehhez a feladathoz, és szíve szerint az Arsenal mesterét, Arséne Wengert javasolná, aki viszont igen jól érzi magát Londonban, és esze ágában sincs hazaköltözni.



Zidane válogatottságába kerül az EB-kudarc? 2

Itt még egyetértésben Henry és Zidane

Elég volt a megmentő szerepből, és a reklámokból!

Zidane úgy érzi, joga van beleszólni a kinevezésbe, hiszen valamennyi világversenyen döntő szerep jutott neki osztályrészül. Az ő góljai segítettek Brazília legyőzéséhez az 1998-as Világbajnokságon, majd az ő villanásai juttatták az EB-aranyhoz is a “les Bleus”-t. Ráadásul a portugáliai EB-n is ő lett a csapat házi gólkirálya, egyedül végezte ki Angliát, sőt még Svájc ellen is betalált, Horvátország ellen meg az ő szabadrúgásából született a francia vezető gól.


Állítólag unja már a körülötte kibontakozó reklámhadakat is, amelyek rengeteg idejét, és energiáját felemésztik – igaz, nem kevés pénzzel gazdagították a bankszámláját.

Klikkek

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a fent említett Henry mellett az arsenalos csapattársai, Viera és Pires is inkább az “öreg” távozása mellett foglalt állást, míg Zidane barátai, Thuram és Lizarazu lassan szintén elérik azt a kritikus kort, amikor a távozáson kellene gondolkozniuk. Lizarazu már most is 35 éves, és Zizouhoz hasonlóan pályafutása lezárásán töpreng.

A fentiek mellett az is a távozás mellett szólhat, hogy több nyilatkozatában is megemlítette: több időt szeretne családjára, azon belül is három gyermekére fordítani. Könnyen lehet, hogy Tigana a segítségére lesz ebben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik