Belföld

Szigorúbban ellenőrzött vásárlói csoportok

Néhány nap múlva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) veszi át a vásárlói csoportok ellenőrzését. A három nagy hazai cég csaknem húszezer ember, több tízmilliárd forintját kezeli - írja a Magyar Hírlap.

Júliustól egy törvénymódosítás következtében szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a vásárlói csoportok, ugyanis a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől a PSZÁF veszi át ezen szervezetek ellenőrzését. A konkrét szabályozó rendeletet őszre kívánja kidolgozni a Pénzügyminisztérium, így a PSZÁF-nak lehetősége lesz arra, hogy az eddiginél alaposabban vizsgálja ezen cégek tevékenységét.

A törvénymódosítás szerint a felügyeletnek július 1-jén azonnal át kellene vennie az ellenőrzést, de a Magyar Hírlap információi szerint, a kormány további három hónapra a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségre bízná e feladatot. Ez megegyezik a PM és a PSZÁF vezetőinek véleményével is, vagyis a felügyelőszervezet-váltás célja nem a különleges megtakarítási mód visszaszorítása.

A vásárlói csoportoknak tulajdonképpen nincs vagyonuk. A tagoktól befolyó pénzből sorsolják ki a vagyontárgyakat. Jelenleg a piacon három nagy cég működik: a Carion, a Poligrupo és a Promo Indra, amelyek becslések szerint a piac kétharmadát-háromnegyedét ellenőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik