Belföld

Bagdadban az új amerikai nagykövet

Megérkezett hétfőn az iraki fővárosba John Negroponte, az Egyesült Államok új iraki nagykövete, amely egyben azt jelenti, hogy a külügyminisztérium átvette az irányítást a védelmi tárcától - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő elmondta, John Negroponte hétfő este érkezett meg Bagdadba, néhány órával a hatalomátadási ünnepség után. Paul Bremer, Irak leköszönt polgári kormányzója két órával a ceremónia után elhagyta az arab országot. Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségén közel ezer amerikai és több száz iraki dolgozik majd.

Az iraki főhatalom helyreállításával az amerikai külügyminisztérium kerül uralkodó helyzetbe – jelentette ki Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes. Mostanáig a védelmi tárca volt vezető szerepben Irakban, ám John Negroponte amerikai nagykövet Bagdadba érkezése azt jelenti, hogy “mostantól a külügyminisztériumé az irányítás” – mondta Armitage. A külügyminiszter-helyettes elárulta azt is, hogy már napok óta tervezték a hatalom tervezettnél korábbi ünnepélyes átadását Irakban. A tervezett aktusról amerikai kormányzati tisztviselők már vasárnap este tájékoztatták az isztambuli NATO-csúcstalálkozón részt vevő kollégáikat – mondta a diplomata az amerikai nemzeti közrádiónak (NPR) adott nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik