Belföld

Távoktatási programok az eMagyarország-pontokon

A munkaügyi és az informatikai tárca közösen indít távoktatásos felnőttképzési programokat ősztől az eMagyarország-pontok segítségével.

A kormány június elején fogadta el a 2010-ig szóló felnőttképzési programot , amelyhez egy 2006-ig tartó cselekvési terv is készült. A program ingyenessé teszi az első szakképesítés megszerzését, az ötven évnél idősebbek pedig a második szakmájukat is ingyen sajátíthatják el – emelte ki Burány Sándor.

A programra 2006-ig összesen 3,4 milliárd forintot fordítanak az érintett minisztériumok, a pénzből nyelvtanulási és számítógép-kezelői távoktató programokat is kidolgoznak.

Az informatikai tárca kezdeményezésére a programok között szövegszerkesztést, táblázatkezelést és az internethasználatot oktató kurzusok is lesznek – mondta Kovács Kálmán. A távoktatásos programokon bárki részt vehet, a tervek szerint a felnőttképzési programban később a pedagógus-továbbképzés is helyet kap, az FMM pedig a tárca főoldaláról is elérhető karrierépítési weblapot készít.

Az eLearning-program beindítása plusz forrásokat nem igényel, valójában a két tárca párhuzamosan futó programjainak összehangolásáról van szó. Az IHM az év végére 2 700 eMagyarország-pontot hoz létre az országban, ezekre épülnek a távoktatásos felnőttképzési programok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik