Belföld

Franciaország-Görögország 0:1: Folytatódik a hellén csoda

Teljesen megérdemelten múlta felül a teljesen esélytelennek elkönyvelt Görögország a címvédő franciákat. Ötletesebben és szebben fociztak Rehhagel tanítványai, mint a későn ébredő, 60 percig unottan labdázgató gallok.

Franciaország-Görögország Negyeddöntő

Lisszabon 45390 néző


Úgy tűnt, a görögök hamar dűlőre akarják vinni a dolgot, hiszen már az első percekben veszélyes támadásokat vezettek a francia kapura, de Barthez mindig a helyén volt. A túloldalon az egész első félidőben csupán egy Henry villanást tudtunk feljegyezni, valamint érdekes módon rengeteg durva francia belemenést. Így az első játékrész görög fölénnyel zárult. Nyilván Santini mester fölrázta fiait a szünetben, mivel a második félidőt jelző sípszóra már egy lelkesebb, többet futó, és legfőképpen veszélyesebb címvédő futott ki a gyepre. De mire teljesen át tudták volna venni a mérkőzés irányítását, egy váratlan görög kontrából vezetést szereztek a hellének. Innentől kezdve tetszetős adogatásokkal húzták az időt az előnyben lévő csapat tagjai, amire a franciák csak a durvaság fokozásával tudtak válaszolni. Megjegyzendő, hogy ezeket nem igazán torolta meg a svéd játékvezető…A francia mestert is csak a gól rázta föl, hiszen ekkor cserélte le a teljességgel észrevehetetlen Trezeguetet és Dacourtot. De a végeredményen ez sem változtatott, teljesen megérdemelten győzött a görög válogatott, és csak magukat okolhatják a francia sztárok, akik szemmel láthatólag nem vették komolyan ellenfelüket.

Görögország:
Nikopolidis-
Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas-
Katsouranis; Karagounis, Zagorakis, Basinas-
Charisteas, Nikolaidis (Lakis 61.perc)

Franciaország:
Barthez;
Gallas, Thuram, Silvestre, Lizarazu-
Makelele, Dacourt (Wiltord 72.perc), Pires (Rothen 79.perc)-
Zidane-
Henry, Trezeguet (Saha 72.perc) 

Játékvezető: Frisks (svéd)

Sárga lap: Karagounis (6.perc, buktatta Zidanet), Zidane (45.perc, a sokadik rugdosódását unta meg Frisks), Zagorakis (50.perc, buktatásért)

Piros lap:-

Gólszerzők: Charisteas (65.perc)

Percről-percre:

88.perc: Rothen középre adását Henry senkitől sem zavartatva fejelte nyolc méterről mellé.


Amint az várható volt, a görögök 11 emberrel védekeznek. Ennek úgy tűnik, a franciák nem találják az ellenszerét.

75.perc: A frissen beállt Saha csinált meg két cselt a görög tizenhatos bal sarkán, de úgy látszik, ebben elfáradt, mert lövése gyengére sikerült, Nikopolidis könnyedén szedte fel a labdát.

65.perc: Gólt ért a görög kontra! Zagorakis harcolt a jobb szélen, becsapta Lizarazut, majd pontos középre adását Charisteas 8 méterről fejelte Barthez kapujának jobb fölső sarkába.0.1!

64.perc: Henry csinált meg egy cselt, majd középre húzott, és a jobbról, tizennyolc méterről eleresztett lapos lövését Nikopolidis csípte el a jobb alsó sarok előtt.

Fokozódó francia fölény. Most sebességet is váltottak Zidanék, valamint a helyzetek száma is növekvő aktivitást sejtet.

56.perc: Egy perc alatt két francia helyzet: előszőr Lizarazu tört előre, de lövésre lendülő lábáról levették a labdát, hat méterre a kaputól. Fél perccel ez után Henry húzott el a bal oldalon, középre kanyarítása átszállt a rosszul kifutó Nikopolidis fölött, de Trezeguet elől az önfeláldozó Kapsis kifejelte a labdát.

50.perc: Zidane csúsztatása egy görög védőről Henry elé pattant, aki 14 mételről gyönyörű mozdulattal, estében lőtt kapura. A labda Dellasról éppen csak mellé pattant.

46.perc: Elkezdődött a második félidő.

Egyenlőre nem úgy tűnik, hogy a címvédő franciák oktatják az előzetesen outsiderként kikiáltott görögöket. Görög fölény, francia passzivitás, jöhet a szünet.


43.perc: A totális francia álomkórt Henry próbálta megtörni egy megindulással: három védő között vezette el a labdát, 18 méterről leadott lövése megpattant egy védőn, így a felpörgő labdát Nikopolidis megkaparintotta.

37.perc: Fyssas egy remek átvétellel becsapta Gallast, amjd 16 méteres, ívelt lövését éppen, hogy ki tudta paskolni Barthez a léc alól.

A szépszámú, és unatkozó nézősereg “Pur-tu-gál!”, illetve “England!” felkiáltásokkal szórakoztatja magát…

27.perc: Zagorakis-Katsouranis összjátékot követően utóbbi tüzelt 14 méterről, Barthez fogta a középre tartó labdát.

24.perc: Remek baloldali francia akciót követően Lizarazu beadását Henry fejelhette kapura nyolc méterről, teljesen tisztán, de mellé szállt a labda. Az első francia lehetőségből majdnem gól született.

Egyértelműen a görögök játszanak jobban. Több lehetőségük is volt, a gallok még semmit sem mutattak.

15.perc: Karagounis csavart kapura egy szabadrúgást a francia tizenhatos bal sarka körülről. A pattogó, csavarodó lapos lövésbe Katsouranis még belekapott két méterre a francia kaputól,Barthez a kapufa segítségével hálította, bár kérdéses, hogy a gólvonal előtt, vagy után tette mindezt.

14.perc: Nikolaidis unta meg a gurigázást, és Charisteas legurítását azonnal kapura tűzte, közel 20 méterről. A középre, léc alá tartó labdát Barthez fogta.

Felettébb óvatosan játszadoznak a csapatok. Percenként  a gyepre huppan egy görög, általában a Zidane-Henry páros faragja a helléneket. Igazi helyzet egyenlőre nem volt.

5.perc: Fyssas forgatta be Gallast az alapvonalnál, középre adásáról centikkel maradt le Charisteas. Lendületesen kezdenek a görögök.

1.perc: Nikolaidis kapott remek labdát, amjd betört a tizenhatoson belülre, de a felpörgő labdát az önfeláldozó Thuram elfejelte. Pechjére a görög csatár fejberúgta a gall hávédet.

1.perc:  Francia középkezdéssel indul a mérkőzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik