Belföld

Autópálya-kartell: a GVH vádalkut ajánl

Amelyik cég elsőként vall az autópálya-kartell ügy nyomozásában teljes amnesztiát, aki másodikként annak a bírság 70-90 százalékát is elengedheti a Gazdasági Versenyhivatal - írja a Magyar HÍrlap.

Szolnoki Péter, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csoportvezetője szerint nem besúgásra akarják rávenni a gazdasági élet szereplőit, csupán olyan információkat kérnek tőlük, amelyek segítségével megtisztítható a piac az “árkarbantartó” összefonódásoktól. Eddig már négy-öt ilyen bejelentés érkezett a hivatalhoz.

Az a vállalkozás, amely a hatósági eljárás megindításához elsőként ad át megfelelő bizonyítékokat, teljesen mentesül a bírság befizetése alól. Az őt követő, további bizonyítékokkal szolgáló jelentkezők kedvezménye 70–90 százalék lehet a bírságból. A legkésőbb ébredőknek még új információkat sem kell szállítaniuk, elég, ha csak elismerik részvételüket a tömörülésben, a bírság felét elengedheti a hivatal.

A részleges és teljes amnesztiának máris megvan az eredménye. Szolnoki Pétertől, a kartellcsoport vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt időszakban négy-öt olyan bejelentést kaptak, amelyek jelentős jogsértésre utalnak, és már meg is kezdték ezek feltárását.

Az öt autópálya építő cég közül több így mentesülhet a várhatóan milliárdos nagyságrendű bírság jelentős részétől. Lapinformációk szerint ugyanis elmarasztaló ítélet valószínűsíthető a Betonút Rt., Strabag Rt., Hídépítő Rt., Egút Rt. és a Demút Rt. ellen, amelyekkel szemben felmerült a gyanú, hogy a 2002 végén zárult közbeszerzési eljárás során előre felosztották egymás között négy autópálya-szakasz építésének jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik