Belföld

Jukosz: feloldották a végrehajtási tilalmat

A moszkvai döntőbíróság szerdán feloldotta a Jukosz orosz olajcég elleni 3,4 milliárd dolláros adószámonkérés végrehajtásának tilalmát, helyt adva az adóhatóság fellebbezésének.

Ez annyit jelent, hogy ha jogerőre emelkedik a bíróság első fokon hozott, május 26-i határozata is, amelyben helyt adott az adóhatóság 2000-re vonatkozó hátralékbehajtási keresetének, akkor a végrehajtók hamarosan megjelenhetnek a Jukosznál.

A jogerőre emelkedéshez az kell, hogy a bíróság döntést hozzon a május 26-i határozat elleni fellebbezésekről, amelyek tárgyalását csütörtökön folytatja.

Az egyik fellebbező, a Jukosz-Moszkva (a Jukosz moszkvai központját felölelő leányvállalat) az első fokú határozat teljes elvetését kérte, arra hivatkozva, hogy 2000-ben alkalmaztak ugyan adócsökkentő módszereket, de azok törvényesek voltak.

A másik fellebbező, az adóhatóság egy kis, 14 ezer dolláros követelés megítélését is kérte, amelyet az első fokú határozat elutasított. Ha a bíróság ebben bármilyen döntést hoz, akkor a behajtási határozat jogerőre emelkedik.

A Jukosz közölte, hogy csődbe menne, ha köteleznék a 3,4 milliárd rövid időn belüli kifizetésére. De megbeszéléseket kezdett a kormánnyal olyan rendezés érdekében, amely lehetővé tenné, hogy egyes vagyonrészeinek eladásával felhajtsa a – megfelelően ütemezendő – törlesztéshez szükséges összeget.

Ugyancsak szerdán egy moszkvai kerületi bíróság július 12-ig elnapolta Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt vezére és az ostromlott orosz olajcéget ellenőrző Menatep holding volt feje, Platon Lebegyev perének tárgyalását. Lebegyev csaknem egy éve, Hodorkovszkij nyolc hónapja vizsgálati fogságban van, Krajnov csak házi őrizet alatt áll.

A Jukosz és főrészvényesei elleni bírói eljárások sokak szerint a Kremlnek abba a törekvésébe illeszkednek, hogy ismét állami ellenőrzés alá vonja a legjövedelmezőbb olajcégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik