Belföld

Eltűnik a Postabank név

Az Erste és a Postabank pénteki párhuzamos közgyűlésén végleges döntés születik a hitelintézetek jogi egyesüléséről. A korábbi hírekkel ellentétben megszűnik a Postabank név.

2004 nyarán, de legkésőbb 2004. szeptember 30-án, az Erste Bank Hungary és a Postabank jogi fúziójával eltűnik a Postabank név, az új bank – ellentétben a korábbi tervekkel – Erste Bank Hungary lesz – jelentette be Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Erstebank-Postabank csoport, ötmilliárd profit

2004-ben nemzetközi számviteli szabályok szerinti mérlege alapján legalább ötmilliárd forintos konszolidált adózott eredményt vár az Erstebank-Postabank csoport, a banki profit a tervek szerint 2,5-3 milliárd forint körül alakul – jelentette be Kisbenedek Péter.

2004 végére a Erstebank-Postabank konszolidált mérlegfőösszege 1.100 milliárd forint körül alakul, a betétállomány 710 milliárd, a hitelállomány összesen közel 600 milliárd forint lesz.

A tervek szerint a lakossági betétállomány 500 milliárd forintra, a vállalati hitelek állománya mintegy 100 milliárd forintra nő.

A lakosságnak folyósított hitelek állomány 260 milliárd, a vállalati hiteleké 450 milliárd forintra rúg majd. Az egyesült Erstebank Hungary az idén 10 milliárd forint céltartalékot képez – mondta Kisbenedek Péter – amiből 5 milliárd forintot tesz ki az állománynövekedés okozta céltartalékképzés, 5 milliárd forintot viszont a Postabank régi vállalati hitelei alapján képeznek meg.

Kisbenedek elmondta, hogy ez utóbbi összege körülbelül akkora, mint amennyit az Erstebank a Postabank megvásárlása előtti átvilágítás során megbecsült, ám az arra képezendő, könyvvizsgáló által jóváhagyott céltartalékot csak az állomány hiteles átvizsgálása után lehet megképezni.

A fúzió, melynek 6,5 milliárd forintos költségét tavaly már megképezte a két bank, jövő év áprilisában zárul le. Az új bank középtávon a lakossági piacon 20-25 százalékos, a kis- és középvállalkozói piacon pedig 10-15 százalékos részesedést szeretne szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik