Belföld

Molnár Csaba kell a rendőrségnek

A Kulcsár-ügyben besározódott Molnár Csaba lehet a Nemzeti Nyomozóiroda pénzügyi felderítő osztályának vezetője, akkor is, ha az ügyészség vádat emel ellene. Eközben Kerék Csaba ma részletes vallomást tesz.

Még épp egy hét áll a rendőrség rendelkezésére, hogy felállítsa a belügyminiszter által februárban utasításba adott Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). A Lamperth Mónika által jóváhagyott koncepció szerint a “magyar FBI”-ként emlegetett új szervezet a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, korrupciós, szervezett bűnözéssel összefüggő, valamint a terrorista és extrémizmus csoportjába tartozó bűncselekmények felderítésére jön létre legkésőbb július 1-jéig.





A magyar FBI

A Nemzeti Nyomozó Iroda a SZBEI-ből, a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságból (az egykori adórendőrségből) és az Elemző és Koordinációs Internet Csoportból alakul meg. A koncepció szerint öt fő szervezeti egységből áll: a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályból, a Bűnügyi Főosztályból, a Koordiációs Főosztályból, a Gazdaságvédelmi Főosztályból és a Pénzügyi Nyomozói Főosztályból.

Kinevezés előtt

A szervezet egyik fő egységének osztályvezetői posztjára Molnár Csabát kérték fel, azt a rendőr alezredest, aki K&H-botrány nyomozása kapcsán korrupció gyanújába keveredett, és mind a mai napig eljárás alatt áll. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetője ellen államtitoksértés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt indított nyomozást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, a vizsgálat állítólag már március végén befejeződött, ám eredményét a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint a héten eldőlhet, hogy az ügyészség ejti-e az ügyet, vagy vádat emel Molnár Csaba ellen, de ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

A jelek szerint a rendőrség vezetése bízik Molnár Csabában, és addig is, amíg ügye le nem zárul, megbízott vezetőként irányíthatja majd az NNI Pénzügyi Nyomozói Főosztályának felderítő osztályát, már amennyiben elfogadja a megbízást. Erről várhatóan csütörtökön dönt az érintett – erősítette meg a FigyelőNet értesülését Liszka Károly, a SZBEI igazgatóhelyettese -, hozzátéve, hogy ugyanúgy, mint bárki mást, Molnár Csabát megilleti az ártatlanság vélelme. Kinevezését még az sem befolyásolja érdemben, ha az ügyészség vádat emel ellene, mindaddig ártatlannak kell tekinteni, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli.

Molnár Csaba rendkívül felkészült szakember – tette meg hozzá Liszka Károly – különösen a „vagyonlefölözés” területén, amivel decemberi áthelyezése óta foglalkozik. Ez a terület pedig kiemelt fontosságú lesz a gazdasági bűncselekmények felderítése kapcsán, annak érdekében, hogy a vagyoni kár is megtérüljön.





Két hete előzetesben

Kerék Csabát ügyészi utasításra június 10-ére virradóan az ártándi román-magyar határátkelőhelyen fogták el, majd kihallgatták. A Budai Központi Kerületi Bíróság másnap egy hónapra előzetes letartóztatásba is helyezte a Britton cégcsoport magyarországi képviselőjét, akit különösen nagy értékben elkövetett sikkasztással és pénzmosással gyanúsítanak. Négy nappal később a bíróság elutasította az előzetes letartóztatás megszüntetésére és óvadék elfogadására tett indítványt.

Kerekedik a történet?


Mindeközben újabb fontos kihallgatással folytatódott a Kulcsár-ügy szálainak kibogozása. Szerdán reggel 9 órakor kezdődött Kerék Csaba, a K&H-üggyel összefüggésbe hozott Britton cégcsoport magyarországi képviselőjének második kihallgatása a SZBEI Aradi utcai épületében. Nehéz-Posony István, a gyanúsított védője szerint a rendőrség konkrét kérdésekre vár választ, de hogy pontosan melyekre, azt előre nem tudta megmondani az MTI-nek nyilatkozva. Hangsúlyozta: ügyfele kész arra, hogy minden kérdésre válaszoljon, és Kerék Csaba ügyvezető “azt mondja, semmi titkolnivalója nincs”. Megjegyezte: már “jó két hónapja” megkezdődött a gyanúsított vagyonának zár alá vétele, nagyjából 60 millió forint nagyságrendben.

Nehéz-Posony István korábban az MTI-nek elmondta: “Kerék Csaba tagadja, hogy bármiben is jogszabályt sértett volna, ő azt mondja, hogy teljesen szabályszerű ügyletek voltak”. A védő képtelenségnek nevezte azt a feltételezést, hogy Kerék Csaba okiratokat állított volna ki Kulcsár Attila, a K&H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt befektetési tanácsadója helyett. A rendőrség gyanúja szerint ugyanis Kerék hamis adásvételi és banki bizonylatokat készített a K&H Equities nevében, amelyek lehetővé tették a brókercég ügyfelei pénzének eltulajdonítását. A Magyar Nemzet információi szerint emellett 336 millió forint elsikkasztott készpénz felvételével is vádolják a Britton Kft. ügyvezetőjét, ám ezt a gyanúsított tagadja, ügyvédje pedig nem látta a vonatkozó pénztári bizonylatokat. Kerék Csaba, az első kihallgatáson egyébként, ügyvédje elmondása szerint, “átfogóan tett vallomást a történtekről” és beszámolt a Britton Kft. és az Amerikában bejegyzett hasonló nevű off-shore cég közötti kapcsolatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik