Belföld

Mindenkori csúcson a mozijegyárak a világon

Tavaly mindenkori csúcsot döntöttek a világon a mozijegyárak. Elsősorban a multiplex filmszínházak építésének felfutása lódította meg az árakat, annak ellenére, hogy a mozi népszerűsége továbbra is csökken.

A londoni székhelyű Screen Digest kutatócsoport szerint a 45 vizsgált országból 40-ben emelkedtek a jegyárak. Az átlagos jegyár tavaly a világon 5,20 dollár volt, ez 4,8 százalékos emelkedés az előző évhez képest helyi fizetőeszközben számolva.

A világon Japánban legdrágább a mozijegy: átlagosan 1252 jen (10,8 dollár). A második Svájc, majd Svédország, Norvégia és Dánia következik. A világ fő mozinéző államában, az Egyesült Államokban az átlagos jegyár a tizedik egymást követő éve növekszik, tavaly 6,04 dollárt ért el. Az elmúlt évtizedben mintegy 45 százalékkal nőttek az amerikai jegyárak.

A Screen Digest szerint a drágulás fő oka a korszerű digitális hangberendezésekkel, légkondicionálással, néha üzletekkel és videójáték csarnokokkal fölszerelt, soktermes multiplexek építése a hagyományos mozik helyett. A multiplexek az elmúlt 15 évben elterjedtek a fejlett országokban.

A Screen Digest arra a következtetésre jut, hogy nem könnyű nyomon követni a mozijegyárak alakulásának okait, mert azokra számos – gazdasági és lélektani – tényező együttesen hat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik