Belföld

Büntetést kaphat Magyarország a magas hiány miatt

Az Európai Bizottság (EB) elemzése szerint a magyar államadósság az idén meghaladhatja a GDP 60 százalékát, ami azt jelentené, hogy egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesítünk, így méltán számíthatunk elmarasztalásra az EB július eleji jelentésébenen - írja a Magyar Hírlap.

Az EU gazdasági és pénzügyi bizottsága kedden megtárgyalta a csatlakozó országok által készített konvergenciajelentéseket. A magyar felzárkózási programban – amelyet a Pénzügyminisztérium (PM) készített – még az szerepel, hogy a magyar államadósság a GDP 59,4 százalékára rúg az idén, vagyis éppen a hatvanszázalékos követelményszint alatt marad.

Jegybanki források szerint viszont az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) által elfogadandó jelentés tervezetében – vélhetőleg hibás számítások miatt – 60,4 százalékban határozták meg az államadósság idei évre várható mértékét, amivel hazánk egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesítene (az inflációt 2,7 százalékra, az államháztartás hiányát a GDP három százalékára kellene csökkenteni, ám az infláció vélhetőleg 6,5-6,9 százalék lesz, a deficitet pedig 5,8 százalékra várja a PM).


A jelentés végleges változatát július ötödikén hozzák nyilvánosságra, miután azt az Ecofin elfogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik