Belföld

A miniszterelnök fiának cégéről vitázott a Parlament

Mátrai Márta (Fidesz) Parlament vizsgáló bizottság felállításáról szóló általános vitáját azt kérdezte: van-e Medgyessy Péternek takargatnivalója? Keller László (MSZP), csúsztatásnak nevezte, hogy a kormány valamilyen gesztust gyakorolna az adókedvezmény megadásával.

Az előterjesztő fideszes képviselők nevében Lengyel Zoltán elmondta: a vizsgálóbizottság felállítása azért szükséges, mert nagy vihart kavart, hogy három fiatalember minimális tőkével tavaly létrehozott tanácsadó cége “referencia nélkül nagy cégekkel nagy összegű szerződéseket tudott kötni”. Hozzátette: tény, hogy a három cégtag közül az egyik Medgyessy Péter miniszterelnök fia, a másik az EU-s pénzekért felelős államtitkár, Baráth Etele fia. “Fel kell tenni a kérdést, hogy a Matáv adókedvezményére vonatkozó kormánydöntés előtt vagy utána született a szerződés a fiúk cége és a távközlési cég között?” – hangsúlyozta Lengyel Zoltán.

Mátrai Márta (Fidesz), a javaslat másik előterjesztője azt mondta, az EU vezetői és az Európai Parlament nagyon érzékenyen reagál a családi összefonódásokra, a korrupcióra. “Felmerül a kérdés: a miniszterelnöknek takargatnivalója van?” – mondta a képviselő, aki szerint Medgyessy Pétert minősíti, “úgy reagált a felvetésre a parlamentben, hogy megpróbálta a kérdezőt megalázni”.

Keller László (MSZP), közpénzügyi államtitkár elképesztő csúsztatásnak, tájékozatlanságnak nevezte, hogy a kormány valamilyen gesztust gyakorolna az adókedvezmény megadásával. “Az adókedvezmény kérdéséről az Orbán-kormány idején döntött az Országgyűlés, azért, hogy segítsenek azon befektetőknek, akik nagy összegű beruházást hajtanak végre Magyarországon” – szögezte le Keller László. Kiemelte: a Matáv nem állami tulajdonú cég, ezért egy magántársasággal kötött szerződése nem közérdekű adat. Keller László szerint egy ilyen fajta vizsgálódás az ’50-es évekbe viszi vissza az országot, “de ha vizsgálódni akarnak, tegyék meg”.

Lengyel Zoltán erre úgy reagált: nem lehet elmenni amellett, hogy Magyarország piacvezető cége a miniszterelnök fia cégével köt szerződést. Mátrai Márta azt mondta: Medgyessy Gergely és Baráth Gergely “nevesincs” cégével, a TGG and Partners Kft.-vel “szinte azonnal” szerződést kötött európai uniós lobbitevékenységre a Matáv, amikor megkapta a 3,2 milliárd forintos adókedvezményt a kormánytól. Hozzátette: a Matáv már tart fenn irodát Brüsszelben. “Ha Medgyessy Péter és Baráth Etele nyílt, őszinte választ adott volna, nem kellett volna vizsgálóbizottságot létrehozni” – vélte Mátrai Márta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik