Belföld

Ötnapos út – a kormányfő az USA-ban

George W. Bush meghívására öt napra az Egyesült Államokba érkezett Medgyessy Péter miniszterelnök, aki a Szilícium-völgyben kezdte látogatását és állítólag az EU hírvivőjének szerepét is rá osztották.

Az amerikai elnök még februárban hívta meg az Egyesült Államokba a magyar miniszterelnököt, aki egészen az EP-választások utánig halasztotta az út megkezdését. Az ötnapos látogatás vasárnap a Szilícium-völgyben kezdődött, ami a Magyar Hírlap írása szerint azt jelzi: a viziten legfőképpen gazdasági-technológiai kérdések kerülnek majd előtérbe.





1-2. nap: látogatás a Szilícium-völgyben

Medgyessy Péter helyi idő szerint szombat este érkezett San Franciscóba egyenesen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról. A kormányfő kíséretében van Csepeli György, az informatikai és hírközlési minisztérium politikai államtitkára, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke és Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, valamint üzletemberek egy csoportja. A kormányfő déltájban ebéden találkozott az elektronikai ipar vezető vállalatainak képviselőivel, majd az Oracle szoftveróriás székhelyén tett látogatást. Délután az Oracle vezetői fogadást adtak Medgyessy Péter tiszteletére a California Spirit nevű hajón, amelyen ugyancsak az elektronikai ipar képviselői és a tudományos élet képviselői, köztük a Stanford Egyetem elnöke jelent meg. Az Oracle Szilícium-völgyi központjában a magyar kormányfőt a cég elnöke, Safra A. Catz köszöntötte. Medgyessy Pétert elkísérte Tom Lantos kongresszusi képviselő. “Magyarország jövője, mint a világé is, az információk gyűjtése, csoportosítása, felhasználása, visszacsatolása a gyakorlati életben” – mondta a miniszterelnök magyar újságíróknak nyilatkozva. Nagy fontosságúnak nevezte a magyar egészségügyi rendszer, a közigazgatás, az oktatás informatizálását. Safra A. Catz elmondta, hogy Magyarországot kapunak tekintik az Európai Unióba. Több tucat kormánnyal és több ezer céggel dolgoznak együtt és óriási tapasztalataik vannak. Magyarországon kedvező az infrastuktúra és képzett munkaerő áll rendelkezésre – mondta. (Az Oracle a vállalati információs rendszerek világpiacának legnagyobb szállítója. A cég magyarországi leányvállalata, az Oracle Hungary hasonló szerepet tölt be a magyar informatikai piacon.) Medgyessy Péter az informatikai fejlesztés tovább gyűrűző kedvező hatásaira hívta fel a figyelmet. A cég központjában közölték, hogy sikeres magyarországi bevezetése után elkészítik a DirectEurope honlap lengyel, cseh és szlovák változatát is. Az ingyenes honlap az uniós strukturális alapok igénybe vételében segíti az egyéni vállalkozókat, kis és közepes vállalatokat.

Ködösítés

A lap Medgyessy útjával kapcsolatban azt írja: szocialista körök szerencsésnek tartották volna, ha az út az EP-választási kampány része lehetett volna; jelezve ezzel, hogy a mostani miniszterelnököt már másodszor látja vendégül az USA, míg Orbán Viktor hivatalos látogatáson egyszer sem járt az amerikai elnöknél. Mások inkább úgy gondolják – írja a lap, hogy ma már nem kunszt Bushsal találkozni, és az (amerikai) elnök látványa inkább ellen-, mint rokonszenvet kelt az emberekben. A lap szerint ez utóbbi nézet képviselői ezzel magyarázzák az út körüli ködösítést (míg a Külügyminisztériumban azt mondták: megvan az út időpontja, a Miniszterelnöki Hivatal még mindig azt állította, hogy csak annyit tudni: nyáron lesz a látogatás).

A hírvivő

A Népszabadság, amellett, hogy az út gazdasági jellegét hangsúlyozza, azt tatrja fontosnak, hogy a magyar miniszterelnök az első olyan európai vezető, aki az EU brüszszeli csúcstalálkozója és az európai alkotmány elfogadása után látogat az Egyesült Államokba.

A kormányfőnek a lap szerint állítólag már jelezték is, hogy az amerikai elnököt érdeklik a brüsszeli csúcson történtek, és az is, hogy mindez hogyan érinti ez az EU és az Egyesült Államok kapcsolatait. Medgyessy Brüsszelben külön konzultált Schröder német kancellárral, Chirac francia elnökkel és Blair brit kormányfővel – írja a lap, hogy kedden világos, az EU álláspontját is tükröző tájékoztatást tudjon adni a Fehér Házban.

Fegyverlobbi

A Magyar Nemzet „Bájmosolyok találkozója” címmel, a vélemény rovatban számol be az ötnapos útról, melynek itthoni tálalásáról úgy tartja: indokolatlanul nagy felhajtást kerítettek köréje. A lap szerint a nyilatkozatokból kiolvasható, hogy a látogatás ténye fontosabb, mint a tárgyalások eredménye, és hogy „Kovács Lászlóék régóta PR-látogatásokkal helyettesítik a karakteres magyar külpolitikát…”.

A lap a kilencedik oldalon tálalja azt a hírt, mely szerint a magyar miniszterelnök látogatását az amerikai fegyverlobbi is igyekszik kihasználni. A lap védelmi forrásokból úgy értesült, hogy az Orbán-kormány által tető alá hozott Gripen-vásárlás után a szociálliberális kormányzat megrendelésket juttat majd az amerikai hadiipari cégeknek.


(A címlapon szereplő fotó az ezt megelőző Megdyessy-Bush találkozón készült.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik