Belföld

Stabilitási paktum az EU-alkotmányban

Az euró védelmét szolgáló stabilítási és növekedési paktum annyira fontos az Európai Unió politikájában, hogy ezt kiegészítésként az alkotmányába is belefoglalta.

Az euró védelmét szolgáló stabilitási és növekedési paktum súlya az új uniós alkotmányba történő felvétellel is erősödik: az uniós állam- és kormányfők az alkotmány kiegészítésével kifejezetten elismerik a paktumot, és így annak elemei – egyebek között a sokat vitatott, a GDP 3 százalékában meghatározott államháztartási hiányküszöb – sem kérdőjeleződnek meg.

A pénteken megszületett új alkotmány mellékletében ezzel kapcsolatban felszólítják a tagállamokat jó konjunktúra esetén államháztartási többlet elérésére. Az alkotmányos cél, hogy “jó időkben” államháztartási pluszt halmozzanak fel a tagországok

Az új alkotmány szerint az EU Bizottság a deficittúllépés elleni eljárásban a korábbinál több jogosultságot szerez. Az uniós büntetőeljárás a deficittúllépés ügyében a Európai Bizottság javaslatára indul, amelyet a pénzügyminiszterek csak egyhangúan utasíthatnak el.

A deficitküszöb megsértőinek tett konkrét takarékossági ajánlásokban azonban a bizottsági ajánlást a Miniszterek Tanácsa a korábbinál könnyebben blokkolhatja. Egy-egy ilyen bizottsági ajánlásra azonban a Tanácsnak haladéktalanul reagálnia kell, döntését nem halogathatja.

Ez a szabályozás kompromisszum a mindenekelőtt Németország és Hollandia között folyó vitában: a német kormány a deficiteljárás megindítására is a bizottság kevésbé kötelező ajánlását akarta, míg Hollandia mindkét esetben erőteljesebb bizottsági ajánlási hatalmat szeretett volna. Pénteken ez volt az utolsó nagyobb konfliktus az EU alkotmány véglegesítése előtt.

A korábbi szabályok szerint a bizottság csak “ajánlásokat” tehetett a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) azokban az esetekben, amikor eljárást kezdeményezett valamelyik tagállam ellen annak túl magas államháztartási hiánya miatt. Az Ecofin pedig minősített többséggel döntött az ajánlásokról, amelyeket az eljárás során módosíthatott vagy akár el is vethetett.

Tavaly novemberben történt meg először, hogy az Ecofin felülbírálta a bizottságnak a (Franciaország és Németország ellen a túl nagy deficit miatt indított eljárás során tett) ajánlásait, s gyakorlatilag felfüggesztette a paktum eljárásrendjének alkalmazását. Ha már akkor is az EU alkotmányban szereplő szabályok lettek volna érvényben, ez nem fordulhatott volna elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik