Belföld

Árcsökkenés az olajpiacon – elindult az iraki olaj

Hétfőn újra működik a múlt héten szabotázs miatt megsérült két iraki olajvezeték közül az egyik, kérdés azonban, hogy összességében hogyan alakul a nyersolajkínálat, mivel a norvég olajipari munkások sztrájkja az olajár növekedése felé hathat.

Norvégiában a sztrájk a napi 3 millió hordós olajtermelést 10 százalékkal mérsékelte. Norvégia Szaúd-Arábia és Oroszország után a világ harmadik legnagyobb olajexportőre.

Az is bizonytalan, hogy milyen mértékben érintette a vasárnapi robbanás a Fekete-tengeri Novorossziszk kikötőt, ahonnan az Azerbajdzsánból Oroszországon át érkező nyersolajat szállítják tovább.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, kedden lejáró júliusi határidőre hétfő reggel hordónként (159 liter) 38,46 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 29 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin júliusra hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 1.1933 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,37 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Pénteken a londoni nemzetközi olajtőzsdén az augusztusi szállítású Brent ára gyakorlatilag csütörtökhöz képest nem változott, az ár mindössze 1 centtel emelkedett 36,22 dollárra.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik