Belföld

Felszállt az első magánűrhajó

Felszállt első, kizárólag magántőkéből finanszírozott űrhajó a kaliforniai Mojave-sivatagból. A tervek szerint a SpaceShipOne, fedélzetén a 62 éves Mike Mevill pilótával, 100 ezer méter magasságba emelkedik. Az űrhajó várhatóan 16 óra 55-kor landol. Ha sikerrel jár, új korszak nyílhat a repülés történetében

Az, hogy ember jár az űrben, nem új történet: Jurij Gagarin már több mint negyven éve megtette az utat. Az új a dologban, hogy mindez nem nagyhatalmak gyámkodásával, hosszú és költséges állami programok keretében történik, hanem magántőkéből.


Felszállt az első magánűrhajó 1

A pilóta

Az üzleti alapon történő repülés beindulása versenyt generálhat az egyes gyártók között, az árak pedig a kereslet-kínálat függvényében alakulhatnak, ami a piaci szakértők szerint az űrutazások árának csökkenését hozhatja magával. Mint ismert, a Nemzetközi Űrállomáson egy hetet eltölteni jelenleg 20 millió dollárba kerül civilek számára.

Ha a SpaceShipOne hétfőn sikerrel jár, építője, az amerikai Scaled Composites, és tervezője, a Voyager űrszondát is tervező Burt Rutan nagyon közel kerülhet a 10 millió dolláros Ansari X-Prize díj elnyeréséhez is.


Az űrutazásért lelkesedő vállalkozók által 1996-ban alapított díj a magántőkéből megvalósuló űrversenyt hivatott élénkíteni. A díj ötlete a közel száz éve kiírt, 25 ezer dolláros Orteig-díj után született – ez a díj volt az, amely Charles Lindbergh-et 1927-ben az Atlanti óceán átrepülésére inspirálta.

A díj megnyeréséhez az űrhajónak legalább 100 ezer méteres magasságba kell emelkednie, és természetesen biztonságosan visszatérnie, továbbá mindezt két héten belül meg kell ismételnie. Az űrhajó fedélzetén egy pilótának és két utasnak kell tartózkodnia.

A SpaceShipOne nagy esélyese a díjnak: május 13-án az űrhajónak sikerült 64 ezer méteres magasságba emelkednie, 55 másodpercig égett a hajtóműve, sebessége pedig elérte a 2,5 Mach-ot. A gép pilótája ekkor, csakúgy mint most is, Mike Mevill, a Scaled Composites 62 éves alelnöke. A 100 ezer méteres magasság eléréséhez a hajtóműnek csak 25 másodperccel kell tovább égnie a májusihoz viszonyítva.


A hétfői kísérlet azonban nem közvetlenül a díj elnyerésére irányul: bár a tervek szerint az űrhajó eléri a 100 ezer méteres magasságot, kizárólag a pilóta utazik majd a fedélzeten.

A repülés két lépesből áll majd. Először a White Knight (Fehér Lovag) hordozórepülőgép 15 240 méter magasra emeli a SpaceShipOne-t. Ez a fázis körülbelül egy óráig tart majd.

Ezt követően az űrhajó leválik, és meredek emelkedésbe kezdve 4000 km/h sebességre, durván a hangsebesség háromszorosára gyorsít. A tervek szerint az űrhajó hajtóműve 80 másodpercig ég majd. Ezzel eléri a kitűzött 100 ezer méteres magasságot, majd parabolapályán visszazuhan a légkörbe.

A pálya csúcspontjának közelében nagyjából három percig súlytalanságban lesz majd a SpaceShipOne pilótája. Az űrhajó a légkörbe való újrabelépéstől számítva körülbelül 20 percen belül landol.

A SpaceShipOne egyébként különlegesnek számít abból a szempontból is, hogy a NASA által használtnál környezetbarátabb üzemanyaggal működik.

Az űrhajó június 21-én kaliforniai idő szerint kora reggel, 6 óra 30 perckor, magyar idő szerint 15 óra 30 perckor indul útnak a Mojave sivatagból. A szeles idő és a felhős égbolt meghiúsíthatják a kísérletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik