Belföld

Nem kell vámtörvényt módosítani

A magyar vámszabályok Vámunióhó egységes rendszeréhez alakításához a Pénzügyminisztérium szerint nincs szükség a vámtörvény módosítására, elégséges az alacsonyabb szintű jogszabályokat változtatni.

A Vámunióhoz történő csatlakozással Magyarországon is közvetlenül alkalmazni kell a közösségi vámrendszer egységes vámszabályait, vámtarifáit és kereskedelmi szerződéses rendszerét – derül ki a Pénzügyminisztérium sajtóközleményéből.

A Vámúnió egységes vámrendszeréhez alakítást a közös jogszabályokban adott felhatalmazásoknak megfelelően a végrehajtást segítő nemzeti rendeletekkel lehet támogatni. A nemzeti jogalkotás mozgástere ennek megfelelően lényegesen beszűkült és a gazdálkodás feltételeinek kialakításában olyan szerepet tölthet be, hogy biztosítsa a tagállamokban történő vámkezelések egyenlő lehetőségeit.

A Pénzügyminisztérium a vámszervezettől és a gazdálkodóktól kapott jelzéseket elemzi és azok eredményének ismeretében már előkészítette a miniszteri szintű végrehajtási rendelet egyes rendelkezéseinek módosításait tartalmazó tervezetet, amely előirányozza a vámbiztosítékok alkalmazását értelmező és ésszerűsítő módosításokat, a vámok megfizetésének igazolási rendszerét finomító rendelkezést, továbbá a vám-kezelőhelyek működési feltételeinek olyan kiegészítését, amely minden vámkezelésben érintett ügyfél érdekeit egyenlő eséllyel kezeli.

A Pénzügyminisztérium jelezte a szaktárca készségét a problémák jogszabályi kezelésére. Olyan kérdés nem merült fel, amely szükségessé tenné a nemzeti vámtörvény módosítását. A tárca minden hozzá továbbított gyakorlati probléma vizsgálatát és annak a közösségi rendszerrel is összhangban lévő megoldását mindenkor kész fogadni és koordinálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik