Belföld

Juhász: a Parlament határoz az iraki misszóról

A Parlamentnek ősszel állást kell foglalnia, hogy a december végéig tartó mandátum után is maradnak-e a katonák Irakban - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy péntek reggeli televíziós műsorban.

“Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák biztonságát szavatoljuk, de nem a katonák, és nem a honvédelmi miniszter és minisztérium dönt arról, hogy maradunk, vagy sem. Ha tetszik, ebben a szituációban a parlamenti döntés az, amely bennünket eligazít” – mondta Juhász Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Hozzátette: “nekem, mint politikusnak persze van egyszemélynyi részem ebben, de a katonáknak végképpen nincsen. Ők oda mennek, ahová a mindenkori országgyűlési határozat számukra engedi, vagy kötelezi őket”. A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy csütörtökön egy robbantásos támadásban életét vesztette Irakban Nagy Richárd 27 éves szakaszvezető.

Juhász Ferenc közölte: a magyar parlamentnek ősszel állást kell foglalnia, hogy a december végéig tartó mandátum után is maradnak-e a katonák Irakban. Mint mondta, ehhez “látni kell”, hogy valóban megtörténik-e például a hatalomátadás az országban a hónap végén. “Ezek együttes eredményeként lehet eldönteni azt, hogy mit tegyünk” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik