Belföld

Hétfőn számolja fel a Tisztelt Ház a lakásmaffiát

Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásáról, az úgynevezett lakásmaffia tevékenység visszaszorításához szükséges kormányzati intézkedésekről határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé az e témával foglalkozó albizottság hat tagja.

Az önálló képviselői indítványról június 21-én szavaz a Ház – adta hírül az albizottság képviselő tagja, Devánszkiné dr. Molnár Katalin.
A magyar társadalom egyre fokozódó aggodalommal figyelte az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatos visszaélésekről szóló híreket, tudósításokat – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. A határozati javaslat ennek a társadalmi igénynek a kielégítését szolgálja. Az indítvány körvonalazza azokat a teendőket, amelyek az albizottság szerint a „lakásmaffia” tevékenység visszaszorításához szükségesek:

• a jogalkotás
• a bűnmegelőzés, bűnüldözés,
• a földhivatali és más hatósági ügyintézés
• az ellenőrzés
• a szervezeti működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása
• illetve a finanszírozás terén.

A határozati javaslat alapvető követelménynek tartja, hogy – hasonlóan a vidéki földhivatalokhoz – a fővárosban és Pest megyében is megszűnjék a földhivatali ügyirathátralék, s ezáltal kétség se férhessen az ingatlan-nyilvántartás közhitelességéhez.

Az előterjesztők a szigorú ellenőrzéssel – szükséges esetben a visszaélők felelősségre vonásával – kívánják elérni, hogy a jogalkalmazás minden szakában biztosított legyen az ingatlantulajdonosok és lakásbérlők valódi szándékának érvényesülése. A határozati javaslat megfogalmazza azokat a követelményeket is, melyeknek teljesülése esetén az ügyvédi, a közjegyzői és a bírósági végrehajtói kamarák is hatékonyan felléphetnek a hivatásukat gondatlanul végző, vagy helyzetükkel visszaélő tagjaik ellen. A határozati javaslat azt is tartalmazza, hogy gondoskodni kell azon károsultakról is, akik – kimerítve az összes lehetséges jogi eszközt – már végérvényesen elveszítették ingatlanukat, lakásukat, vagy az ezekre szánt, összekuporgatott pénzüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik