Belföld

Elkészült az első jegyzőkönyv a tegnapi hillai robbantásról

Elkészült az iraki magyar szállító alakulatot ért robbantásos támadás első jegyzőkönyve - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs főigazgatója.

Következtetést még korai lenne abból levonni, de a jegyzőkönyvet nyilván a helyszínen és a Hillába induló magyar vizsgálóbizottság is elemezni fogja – mondta Matyuc Péter. 

Az úgynevezett baleseti jegyzőkönyv tartalmát ismertetve elmondta: a feladatot szerdán osztották ki a szállító századnak, és iraki idő szerint aznap este fél nyolckor megtartották az eligazítást, ahol pontosították az útvonalat.

A felderítő tájékoztatása alapján a kontingens elemezte, hogy a hadműveleti területen milyen veszélyforrások várhatóak.

Felelevenítették a feladattal kapcsolatos ismereteket is, úgy mint a szállítmány rögzítését, a konvoj biztosítást, a követési távolság betartására vonatkozó szabályokat. A katonák figyelmét a menetfegyelem betartására is felhívták, s meghatározták a személyes felszerelésüket is – mondta a kommunikációs főigazgató.

A zászlóalj tagjai a jegyzőkönyv szerint helyi idő szerint csütörtök reggel 9 órakor újabb felderítő tájékoztatót hallgattak végig. A 14 járműből álló kocsi oszlop reggel 9 óra 25 perckor kapta meg a menetparancsot, és indult el a hillai táborból, éleslőszerrel felszerelt és tűzelésre kész fegyverzettel – mondta Matyuc Péter.

A robbantás a kereszteződéstől 3-4 kilométerre érte a magyar konvojt; a nagy erejű detonáció a Nagy Richárd szakaszvezetőt szállító harci jármű mögött, 10-20 méterre, és az azt követő kisteherautó előtt 5-8 méterre történt.

Az oszlopparancsnok – az ilyen esetekre kidolgozott gyakorlat szerint – a robbanás pillanatában parancsot adott a menetnek arra, hogy az első három jármű gyorsítson és hagyja el a tűzzónát, a menet negyedik járművétől lévő kocsisor pedig álljon meg.

A hősi halált halt Nagy Richárd a menetben másodikként haladó harci járműben utazott, a könnyebb sérülést szenvedő másik magyar katona pedig a harmadik járműben volt – mondta.

A konvoj egészségügyi biztosítását ellátó állomány az első három járműhöz ment; az orvos-alezredes közreműködésével szakszerűen kiemelték a járműből a szakaszvezetőt, és az úttestre fektették.

Az orvos-alezredes, látva a sérülés súlyosságát, kérte az oszlopparancsnokot, hogy hívjanak légi mentőt. A mentőhelikopter megérkezéséig mesterségesen tartották fenn a sérült légzését és keringését – tájékoztatott Matyuc Péter.

Délután indul Irakba a HM vizsgálóbizottsága

Délután indul Irakba a Honvédelmi Minisztérium (HM) vizsgálóbizottsága, amely az előző nap robbantásos támadásban elhunyt Nagy Richárd szakaszvezető halálának körülményeit tisztázza – közölte a szaktárca kommunikációs főigazgató-helyettese.

Bocskai István elmondta: a magyar vizsgálóbizottság saját módszereivel fog dolgozni, de mivel a magyar alakulat a lengyel parancsnokság alatt szolgáló nemzetközi haderő részeként végzi szállítási feladatait, nyilvánvalóan együttműködnek majd a lengyel és a magyar szakértők.

Az öt tagú vizsgálóbizottságot Isaszegi János és Forgó István dandártábornokok vezetik – mondta a kommunikációs főigazgató-helyettes. A szakemberek a helyszínen többek között azt vizsgálják, miként lehet kivédeni a jövőben a csütörtökihez hasonló támadásokat, hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a magyar katonák iraki jelenlétét – közölte Bocskai István.

Az Irakban szolgálatot teljesítő magyar kontingens már a korábban, más hadosztályok ellen elkövetett támadások körülményeit is elemezte, s azok következtetései nyomán hoztak meg biztonsági intézkedéseket. Így például a magyar szállító zászlóalj megerősített biztosítással és egészségügyi kísérettel végzi munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik