Belföld

Putyin: a Kreml nem érdekelt a Jukosz csődjében

Az orosz elnök közölte, hogy a Kreml nem érdekelt a Jukosz olajóriás csődjében, és mindent megtesz annak elkerülésére.

Vlagyimir Putyin, akinek taskenti nyilatkozatát orosz hírügynökségek adták közre, megismételte, hogy a Jukosz adóproblémája a bírói szervekre tartozik, s a cég adóhátralékait még számlálják, de hozzátette: a kormány igyekszik úgy intézni, hogy egy olyan vállalat, mint a Jukosz, ne menjen tönkre. A Jukosz-részvények ára nyomban 20 százalékkal felszökött a moszkvai értéktőzsdén.

Egy moszkvai bíróság előző nap megkezdte a nagystílű privatizációs és adócsalással vádolt Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér és Platon Lebegyev, a Jukoszt ellenőrző Menatep volt feje perének tárgyalását, magát a Jukoszt pedig a csőd fenyegeti egy adóper miatt.

A pereket sokak szerint a Kremlből ösztönözték, hogy letörjék Hodorkovszkij politikai ambícióit, és az engedetlen olajcég legkívánatosabb részeit a kormányhoz lojálisabb piaci szereplők kezére juttathassák.

Mindamellett a Jukosz kulcsrészvényesei közvetlenül Putyin nyilatkozata előtt kifejezték készségüket egyes vagyonrészek eladására, hogy a pénzt szerezhessenek az adóhatóság által a cégen számonkért 3,4 milliárd dolláros hátralék kifizetéséhez. Ezzel a Jukosz elkerülheti a csődeljárást.

A terv szerint a Menatep csoport – amelyen keresztül Hodorkovszkij és társai a Jukoszt ellenőrzik – ugyancsak eladná részvényeinek egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik