Belföld

Angliát még nem árasztotta el a keleti munkaerő

Nyoma sincs annak a tömeges bevándorlásnak a brit munkaerőpiacon, amelytől sokan tartottak az EU-bővítés előtt - mondta a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államminisztere.

Des Browne szerint a brit kormány “megfelelő időben” közzéteszi, hogy hányan érkeztek az új tagországokból. Az államminiszter szerint azonban az eddigi adatok egyértelműen arra utalnak, hogy “nincs bevándorló-özön” a bővítés óta. Akik jönnek, azok zöme is csak rövid időre, általában néhány hétre vagy néhány hónapra, és nem évekre tervezi munkavállalását – tette hozzá.

Browne a londoni szlovák nagykövetségen tartott szerda esti előadásában – amelyet az Institute for Public Policy Research nevű londoni politikai kutatóintézet szervezett – nem közölt adatokat arról, hogy a bővítés óta eltelt másfél hónapban hányan vállaltak munkát Nagy-Britanniában az új tagországokból. Kijelentette ugyanakkor: azok igen jelentős többsége, akik május 1-je óta bejegyeztették munkavállalásukat, már a bővítés előtt az országban tartózkodott.

Des Browne szerint a brit munkaerőpiac rugalmasabbá vált a bővítéssel; az új tagországok munkavállalóinak szakképzettségét olyan, munkaerőhiánnyal küszködő ágazatok hasznosíthatják, mint a vendéglátóipar vagy a mezőgazdaság.

Az éppen szerdán nyilvánosságra hozott friss adatok szerint májusban minden korábbinál szorongatóbbá vált a munkaerőhiány a gyorsan növekvő brit gazdaságban. A májusi munkapiaci statisztikák szerint a munkanélküliek aránya – a vártnál kétszer nagyobb, 12 ezer fős havi csökkenés után – alig 2,8 százalék volt. Ez az egyik legalacsonyabb szint a fejlett ipari világban, és alig több mint a negyede a többi nagy uniós gazdaságra jellemző arányoknak.

Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-gazdaság, amely a bővítés után nyitva hagyta munkaerőpiacát az új tagországok polgárai előtt, jóllehet a sajtó és a konzervatív ellenzék nyomására bizonyos jóléti megszorításokat bevezetett, és a bevándorlási helyzet folyamatos figyelemmel kísérése végett munkaviszonyuk bejegyeztetésére kötelezte a kelet-európai EU-tagállamokból munkavállalási céllal érkezőket. Ez utóbbi mindazonáltal nem azt jelenti, hogy az új tagországok polgárainak munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk; a már meglévő állásra vonatkozó bejegyzési igazolást – igaz, 50 font (19 ezer forint) egyszeri eljárási díj fejében – automatikusan kiadja a belügyminisztérium.

A bővítés előtti hónapokban több brit lap apokaliptikus bevándorlási előrejelzésekkel alátámasztott kampányt folytatott annak érdekében, hogy a kormány zárja el a munkaerőpiacot az új tagállamok elől. A brit belügyminisztérium előzetes becslése szerint azonban az összes új tagállamból évente 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik