Belföld

Anglia-Svájc:megint a bíróé volt a főszerep

Az angolok ezzel a győzelmükkel életben tartották továbbjutási esélyeiket, míg a pont, és rúgott gól nélküli svájciak legfeljebb a tisztes búcsúban reménykedhetnek Franciaország ellen.

Coimbra:30000 néző 
Vezeti: Ivanov (orosz)

A várakozásoknak megfelelően magabiztos angol győzelmet hozott a játéknap első mérkőzése, bár koránt sem biztos, hogy az orosz játékvezetői hármas nagyvonalú közreműködése nélkül is brit diadalt ünnepelhetett volna a közel húszezres brit publikum. A hatvanadik percig ugyanis a svájciak játszottak mezőnyfölényben, az első angol gólt bár egy szép angol támadás előzte meg, Scholes lesen állása miatt mégis svájci szabadrúgásnak kellett volna következnie. Az alpesiek mezőnyfölénye helyzetekben nem mutatkozott meg,  távoli lövéseik rendre elkerülték James kapuját. A félidő vége előtt Freit egészen egyszerűen két kézzel kilökték a labda alól az angol tizenhatoson belül, de Ivanov sípja néma maradt. Haas kiállítása viszont jogosnak mondható, bár  a mérkőzés nagy részében hasonló szabálytalanságokért nem mindig villant a sárga lap. A piros, és Ronney szerencsés gólja  teljesen összeomlasztotta Svájc együttesét, akik a játékvezetői bakik mellett sem jelentettek komolyabb veszélyt az angol kapura, így a kombinatívabb angolok győzelme megérdemeltnek mondható.

Összeállítások:

Anglia:
James –
G. Neville, Terry, Campbell, Ashley Cole –
Beckham, Lampard, Gerrard, Scholes (Hargreaves, 70.perc) –
Rooney (Dyer, 81.perc), Owen (Vassel, 72.perc).

Vezetőedző: Sven-Göran Erickson

Svájc:
Stiel –
Haas, Müller, Murat Yakin, Spycher –
Wicky, Celestini (Cabanas, 53.perc), Huggel –
Hakan Yakin (Vonlanthen 82.perc) –
Chapuisat (Gygax, 46.perc), Frei.

Köbi Kuhn

Sárga lap: Rooney ( 18.perc, szándékosan belecsúszott Stielbe), Celestini ( a szünetben, egy korábban elkövetett belemenésért)
Haas (48.perc, beleszállt Gerardba), Haas (60.perc, rossz ütemű becsúszásért)

Piros lap: Haas(60.perc)

Történések:

80.perc: Szenzációs angol támadás! Beckham csavart Neville elé, aki a svájci tizenhatos jobb oldaláról a bal oldalon üresen érkező Gerard elé tálalt. A lövésbe Stiel még beleütött, de esélye sem volt a hárításra.3:0!

75.perc: Vassel szerzett erőszakosan, talán szabálytalanul labdát két tétovázó svájci védőtől, Rooneyhoz passzolt, aki a kapufára bombázta a labdát 20 méterről, azonban a vetődő Stiel hátáról a kapuba pattant a labda.2:0!

68.perc: Owen kapott remek labdát Gerardtól, majd a kaputól 14 méterre egy pazar csellel tisztára játszotta magát, a lövése azonban gyenge volt, így Stiel védeni tudott.

60.perc: Szegény svájciak…ezúttal nem negyven, hanem csak harminc percet lesznek kénytelenek emberhátrányban játszani. Haas rosszul csúszott be Ashley Cole indulásánál, ezért Ivanov felmutatta neki a második sárga lapot, így mehetett zuhanyozni. Piros lap!

51.perc:
Wicky indult előre, és a behátráló angol védők inspirálására 20 méterről lőtt. A labda fél méterrel szállt James kapuja mellé.

45.perc: Freit talpalták le James kapujától tizennyolc méterre. A szabálytalanságért megítélt közvetett szabadrúgást természetesen végül Hakan Yakin csavarta kapura. A lövés centiméterekkel szállt a jobb kapufa mellé.

42.perc: Murat Yakin indította testvérét, Hakan Yakint, aki ezúttal 30 méterről vállalkozott lövésre. Jó fél méterrel ment fölé.

39.perc: Chapuisat szerzett labdát az angol térfél közepén, Freihez továbbított, akinek 25 méteres, középre tartó lövését James könnyen védte.

34.perc: Cole viharzott el a bal oldalon, középre adását Stiel elvétette, de Rooney és Owen egymásra várt, így a labda keresztbe gurult a svájci kapu előtt.

29.perc: Svájci összjátékot és egy beadást követően Frei fejelhetett tíz méterről, de fejese két méterrel mellé szállt. Pedig mögötte jobb helyzetben érkezett teljesen tisztán Huggel.

22.perc: Ha már pályán maradhatott, fejelt egy gólt. Beckham adott egy parádés labdát Owennek, akinek még volt is ideje mellre venni a labdát, majd egy csel után az öt és feles vonalra berobbanó Rooney fejére tette a labdát, akinek nem volt nehéz dolga.1:0! A liverpooli beívelésénél Scholes lesen állt, és mivel  a labda irányába mozgott, sőt, Stiel előtt állt, az eset nem nevezhető tétlen lesnek…

18.perc: Lampard indította Rooneyt, aki elől Stiel megint felszedte a labdát. Az ifjú angol titán ugyanolyan brutális módon szállt bele a svájci kapusba, mint ahogyan tette azt több ízben a franciák ellen. Nagy szerencséjére megúszta egy sárga lappal.

15.perc: Hakan Yakin ügyeletes oldalvonal mellőli szabadrúgása érkezett középre, Murat Yakin csúsztatását Lampard mentette szögletre. Egyenlőre svájci mezőnyfölény, az angolok igen ritkán látogatják meg az alpesiek térfelét.

4.perc: Beckham szöktette egy harminc méteres labdával Owent, azonban Stiel remekül mozdult ki kapujából, és a liverpooli támadó elől megszerezte a labdát.

2.perc: Hakan Yakin végezhetett el szabadrúgást oldalról. A beadását Campbell éppen, hogy el tudta fejelni a bólintani készülő Huggel elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik