Belföld

Visszaállt a régi teljesítményére a 4. blokk Pakson

Befejeződött a paksi atomerőmű májusban leállított 4. blokkjának éves karbantartása, kedden érte el névleges teljesítményét - tájékoztatta az MTI-t Mittler István az erőmű megbízott tájékoztatási vezetője.

“A munkálatok az előre eltervezett ütemterv szerint zajlottak, a blokk mostanra érte el a 470 Megawattos teljesítményt” – mondta Mittler István.

Hozzáfűzte: az éves javításban soron következő blokk a 3. lesz, amelynek leállítására októberben kerül sor.

Kérdésre válaszolva Mittler István közölte: a sajtóban elterjedt téves híresztelésekkel ellentétben egyelőre nincs engedélye az atomerőműnek az elmúlt év áprilisában üzemzavar miatt leállított 2. blokk visszaindítására, csak bizonyos mérési programok elvégzésére kaptak engedélyt a hatóságtól.

Az atomerőmű 2. blokkjának karbantartása során 2003. április 10-11-én a fűtőelemek tisztításakor a nem megfelelő hűtési technológia miatt a nemzetközi INES skála szerinti 3. besorolású üzemzavar következett be. A megrongálódott fűtőelemek eltávolítása azóta sem kezdődött meg. Az atomerőmű szakemberei arra törekednek, hogy a biztonságos körülmények megteremtése mellett mielőbb üzembe helyezzék az energiatermelésből kiesett 2. blokkot.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik