Belföld

Megöltek Irakban egy olajipari vezetőt

Fegyveres támadók megölték szerdán az iraki Kirkukban a kirkuki olajmezők kiaknázását végző olajipari vállalat egyik vezetőjét. Az áldozat, Gázi Talabani, az állami tulajdonban levő North Oil Company cég kurd nemzetiségű tanácsadója egyúttal az észak-iraki olajipari infrastruktúra biztonságáért is felelős volt.

A megölt olajipari vezető rokona (unokatestvére) volt Dzsalal Talabaninak, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) nevű iraki kurd szervezet vezetőjének. A három fegyveres támadó saját háza előtt végzett vele. Az olajipari vezető egyik testőre súlyosan megsérült a támadás következtében.

A háború utáni Irak gazdasági talpra állását szabotáló erők számos támadást intéztek a háború óta eltelt több mint egy év alatt olajipari létesítmények és olajipari vezetők ellen; olajvezetékeket és olajtartályokat robbantottak fel, olajipari szakembereket öltek meg.

E hónapban egy időre le is állt a kirkuki olajmezőkön kitermelt kőolaj exportja a törökországi Ceyhan felé vivő fő olajvezeték ellen elkövetett szabotázsakciók miatt. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy szaporodni fog a hasonló merényletek száma, ahogy közeledik az idő (június 30.), amikor az amerikai vezetésű ideiglenes megszálló hatóság átadja a hatalmat Irakban az iraki ideiglenes kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik