Belföld

Felújítják a Ferihegy 1-et

Ha valami már 54 éves, bizony megérett a felújításra. Októbertől megújul a Ferihegy-I.

A Ferihegyi repülőteret 1950 májusában nyitották meg, és egészen a ’60-as évek elejéig Európa legmodernebb repülőterei közé tartozott. A ’60-as években a polgári repülés fejlődésével felmerült a bővítés gondolata, és a munkálatok 1977-ben elkezdődtek. 1985-re fejeződött be a korszerűsítés, ekkor adták át a mai Ferihegyi-II/A terminált.

Az ezt követően már csak “egyes” terminálként emlegetett repülőtér mostani korszerűsítését az egyre növekvő forgalom, és a modern biztonsági követelmények tették sürgetővé – mondta Hárskúti János, a Budapest Airport vezérigazgatója. – A múlt évben elértük az ötmillió utast, az év első négy hónapjában az utasforgalom bővülése 30 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben szinte biztosan hatmillió fölötti utasszám lesz.

Hárskúti János bejelentette azt is, hogy legkésőbb szeptemberben megkezdődnek a felújítási munkálatok, így hát a Ferihegy-I-es repülőtér erre az időre bezár. A célunk az, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban elkészüljön. Ha ősszel indulni tudunk, akkor valamikor a jövő nyár folyamán, azaz 2005 nyarán ez a terminál készen lesz – tette hozzá.

A beruházás többmilliárd forintba kerül majd, ezt a Budapest Airport saját forrásaiból biztosítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik