Belföld

Ezer forint telefondíj-támogatás a rászorulóknak

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) bruttó ezer forintot átvállal az arra rászoruló vezetékes telefonnal rendelkezők havi számlájából - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a szerdán megjelent miniszteri rendelet szerint a fogyatékossági támogatásban, a magasabb összegű családi pótlékban, a rendszeres szociális segélyben, az időskorúak járadékában és az alanyi jogon ápolási díjban részesülők augusztus 31-ig nyújthatnak be támogatás iránti kérelmet telefonszolgáltatójukhoz.

A miniszter közölte: a tárca számításai szerint a rendeletnek 200-250 ezer kedvezményezettje lehet, erre a célra a központi költségvetésben 2004-re 1,6 milliárd forintot különítettek el.

A miniszter utalt arra, hogy a már jelenleg is egyetemes szolgáltatást igénybe vevő egyéni előfizetők a kérelemhez szükséges nyomtatványt a telefonszámlához mellékelve kapják meg.

Azok a szociálisan rászorultak, akik jelenleg nem egyetemes szolgáltatásra fizetnek elő, akkor kérvényezhetik a kedvezményt, ha átváltanak egy egyetemes díjcsomagra. A kedvezmény első alkalommal az októberi telefonszámlán jelenik meg.

Kovács Kálmán kiemelte, hogy az IHM megállapodott a Matávval, az Invitellel, a Monortellel, a Hungarotellel és az Envitellel, hogy előfizetőik rászorultság esetén igénybe vehetik a kedvezményt. Hozzáfűzte, hogy bár a kérelmeket a telefonszolgáltatókhoz kell beadni, ám azokat a Nemzeti Hírközlési Hatóság bírálja el.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a rendelet szerint a támogatás a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján állami költségvetés által átvállalt kötelezettségnek minősül, azaz adómentes juttatás.

A miniszter kifejtette: a kormány egyik fontos célkitűzése, hogy valamennyi társadalmi réteg minden magyar állampolgár számára megfizethető áron biztosítsa a széles körű hozzáférést az információkhoz.

Az idén hatályba lépett Elektronikus Hírközlési Törvény megteremtette a feltételét annak, hogy a piacon valódi verseny indulhasson el, amely az árakat lefelé szorítja – mutatott rá a miniszter.

A rendelet megalkotását az tette szükségessé, hogy egyes szociálisan rászorult rétegek számára még az így kialakult alacsonyabb árak megfizetése is jelentős pénzügyi megterhelést jelentett. A miniszter véleménye szerint a támogatás megkönnyíti a rászorultak integrálódását az információs társadalomba, és hozzájárul ahhoz, hogy sikeres részesei legyenek a modern európai Magyarországnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.