Belföld

BÁT: rendkívüli közgyűlés

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) július 2-án rendkívüli közgyűlést tart, amelynek egyik napirendi pontja döntés az árutőzsde tulajdonában álló Keler részvények eladásáról - közölte a BÁT a Magyar Tőkepiacban szerdán.

A közgyűlésen várhatóan módosul az igazgatóság és felügyelőbizottság személyi összetétele is.

A BÁT jelenleg 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt.-ben. Ugyancsak 25 százaléka van a Budapesti Értékőzsdének (BÉT), a Magyar Nemzeti Bank pedig 50 százalékos tulajdonos az elszámolóházban.

Az MNB május végén megegyezett a HVB Bank Hungary Rt.-vel, a BÉT legnagyobb tulajdonosával, hogy az MNB többségi részesedést szerezhet a Keler-ben.

A BÁT Keler-részesedésének eladása korábban az értéktőzsde és az árutőzsde integrációjának kapcsán merült fel. A BÉT-nek történő értékesítés azonban meghiúsult, mivel az MNB élni kívánt elővásárlási jogával.

A BÉT-BÁT integráció a jelek szerint most úgy módosul, hogy a BÉT nemcsak az árutőzsdei termékek kereskedését veszi át, hanem meg kívánja vásárolni a BÁT részvényeinek legalább 75,6 százalákát. Ezáltal közvetett befolyást szerezne a BÁT tulajdonában lévő Keler részvények felett is. A részvényvásárlásról a BÉT közgyűlése június 29-én dönt.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik