Belföld

Akinek nincs biztosítása, annak már nem is lesz?

A felnőtt lakosság 10 százaléka kötött új biztosítást az elmúlt tizenkét hónap során, viszont 6 százalék azok részaránya, akik megszakították kapcsolatukat valamely biztosító társasággal. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet az idei első negyedévben.

Az új ügyfelek legnagyobb arányban ház- és lakásbiztosítást kötöttek, ami a lakásépítés fejlődésének hatását tükrözi. Az egyéni biztosítások közül az elérésre szóló biztosítás aránya növekedett. Az új belépők körében az érvényben lévő biztosítási kötvények száma átlagosan 2,4. Ez azt mutatja, hogy egy biztosító cég úgy tudja leghatékonyabban növelni a forgalmát, ha saját ügyfelei körében értékesít új kötvényeket.

Szép kilátások


A biztosítási piac legaktívabb szereplői a középkorú szellemi foglalkozásúak, akik egyrészt kedvező anyagi helyzetben élnek, másrészt jövőbeni jövedelmi várakozásaik is pozitívak. Az adatokat a GfK Piackutató Intézet negyedévenként tárja fel a biztosítási piacot, a 15 éves és idősebb lakosságot fontos szempontok szerint reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével.

A biztosítási piac további bővülésére utal, hogy a 2004 első negyedévében megkérdezettek 44 százaléka szándékozik biztosítást kötni a következő két évben. Arányuk nőtt a korábbi kutatások adataihoz képest. A felnőtt lakosság 72 százaléka háztartása révén már biztosított, de személyesen csak a magyarok 32%-a rendelkezik biztosítással. Őket idén először öt jól elkülöníthető fogyasztói csoportra osztották, a biztosításpiaci viselkedésük alapján. Legnagyobb részt, 36 százalékot képviselnek az átlag alatti jövedelműek. Általában egy céggel állnak kapcsolatban, egy kis értékű biztosítással rendelkeznek és lojálisak. Főleg vidéki városokban élő, középfokú végzettségűek, 50. életévük felett.

Biztosítási szokások

Csaknem ugyanekkora arányt tesznek ki az átlagosnál nagyobb jövedelműek, 35 százalékkal. Jellemzően egy „házi” biztosítójuk van, ahol gyakran két szerződést is kötöttek. Első sorban Nyugat-Magyarországon élnek, legalább érettségizettek és szellemi foglalkozást űznek. A közeljövőben anyagi helyzetük javulását várják, így hajlanak a hitelfelvételre, akár lakás-, akár autóvásárlás céljából.

Az innovatív csoport 14 százalékot képvisel csak, de tagjai a piac növekedésének motorjai. Ők a leginformáltabbak a biztosítókról, s híreiket több forrásból szerzik be. Közülük készülnek legtöbben a közeljövőben újabb biztosítást kötni. Főleg a 30-49 éves korosztályhoz tartoznak, legalább érettségizettek, az átlagosnál jobb anyagi körülmények között élnek. Leginkább szellemi foglalkozásúak vagy vezető beosztásban dolgoznak.
A megállapodottak 8 százalékos aránnyal azok, akik „megcsinálták” karrierjüket. Ők állnak kapcsolatban a legtöbb biztosító intézettel, s egyben a legtöbb biztosítással rendelkeznek.
A biztosítási piac kívülállói jelentik 7 százalékkal a legkisebb csoportot, amely főleg 15-19 évesekből, másrészt 50 éven felüliekből tevődik össze. Olyan háztartásokban élnek, ahol a háztartás havi jövedelme az átlagosnál alacsonyabb. Egytizedük szeretne ügyféllé válni két éven belül. Jórészt életük első lakás- vagy nyugdíjbiztosítására készülnek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.