Belföld

Ázsia csökkenteni akarja függőségét a közel-keleti olajtól

A közel-keleti kőolajtól való függőség csökkentését szorgalmazták kedden az ázsiai országok vezető kőolaj- és gázipari szakemberei és politikai döntéshozói a Malajziában tartott szakmai konferencián.

A résztvevők javaslatot tettek arra, hogy az érintett országok hozzanak létre egy közös tartalékot a nagy piaci megrázkódtatások ellensúlyozására. Szorgalmazták az együttműködést a térség saját kőolajmezőinek a felkutatásában.

A konferencia résztvevői szerint mindezekre azért van szükség, hogy a magas árak és az időnként fellépő szállítási problémák ne fojtsák meg a térség gazdasági fellendülését.

A résztvevők hangsúlyozták, Ázsia kőolajigénye a következő évtizedben sokkal gyorsabban fog nőni, mint bárhol máshol a világon, elsősorban Kína és India keresletének növekedése miatt. A növekvő igényeket a kontinens saját termeléséből nem tudják kielégíteni

Ázsiának a külső kőolajforrásoktól való függősége a 2002. évi 62 százalékról 74 százalékra növekszik 2010-ben, s a legfőbb beszerzési hely továbbra is a Közel-Kelet lesz – mondta Jasushi Kono, a Nippon Oil Corp. vezérigazgatója. Szerinte az ázsiai országoknak több olajat kellene importálnia a nem közel-keleti térségből, például Afrikából, illetve Oroszországból, ahol új beruházások vannak folyamatban a csővezeték rendszer kiépítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik