Belföld

Szájer nem mond le parlamenti mandátumáról

Szájer József fideszes országgyűlési és megválasztott EP-képviselő szerint nincs egyértelmű szabály, amely lemondására kötelezné hazai mandátumáról, így nem mond le arról nyilatkozta a Klubrádiónak a politikus.

Európai parlamenti képviselővé választása után nem mond le a magyar országgyűlésben egyéni választókerületben szerzett mandátumáról Szájer József fideszes képviselő. Szájer a Klubrádiónak úgy nyilatkozott, hogy akkor mond le, ha erre törvény kötelezi. A képviselő úgy látja, hogy jelenleg nincs egyértelmű szabály, amely hazai mandátumáról lemondásra kötelezné. Hozzátette: ha választásra kényszerül, az európai parlamenti mandátumát tartja meg.


Mint ismeretes hétfőn Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Parlamentben mandátumot szerzett két országgyűlési képviselőnek összeférhetetlenség miatt le kell majd mondania valamelyik képviselői helyéről. 


“Vagy lemondanak a nemzeti parlamenti tagságukról, vagy ezt választják, és akkor belép a soron következő (EP-)képviselő a listáról” – mondta Ficzere Lajos. Közlése szerint a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a nemzeti parlamenti és az európai parlamenti képviselői tagság annak a képviselőnek az esetében, aki egyéni jelöltként jutott be a magyar Országgyűlésbe. Csak az egyéniben mandátumot szerzett országgyűlési képviselők esetében áll fenn összeférhetetlenség, a listán indulóknál nem.


E szerint Szájer Józsefnek és Surján Lászlónak (mindkettőjük a Fidesz EP-listáján szerepelt) választania kell, melyik mandátumáról mond le. Korábban már mindketten hangoztatták, hogy az Európai Parlamentben folytatják munkájukat, Szájer például a fideszes képviselők vezetőjeként. Miután lemondanak az országgyűlési képviselői mandátumokról, időközi választást kell kiírni a választókerületükben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik