Belföld

PM: megemelt féléves, változatlan éves hiánycél

A portfolio.hu internetes pénzügyi lap tudósítása szerint a Pénzügyminisztérium megemelte az idei első félévre vonatkozó hiány-prognózisát , ugyanakkor – mint az a tájékoztatón közölték - az utolsó negyedévben alig nő majd a deficit: a minisztérium továbbra is ragaszkodik az 5,8 százalékos pénzforgalmi szemléletű hiány tarthatóságához.

A PM tájékozatása szerint az eddig az első félévre márciusban előrejelzett mintegy 1004 milliárd forintos hiányprognózis (amiből mintegy 578 milliárd forint a második negyedévben alakul ki) negyven milliárd forinttal nő. Ezt követően a harmadik negyedévben az eddig előrejelzett 1137 milliárd forint helyett 1177 milliárdos hiányra kell számítani – írja a portfolio.hu.

A minisztérium új prognózisának legérdekesebb része az – elemzi a lap a tájékoztatón elhangzottakat, mely szerint a negyedik negyedévben mindössze 8 milliárd forinttal nő az államháztartás hiánya, mivel az év egészére továbbra is 1185 milliárd forintos deficit-terv vonatkozik.

A múlt héten közölt májusra vonatkozó főbb államházartási adatokat követően a Pénzügyminisztérium közzétette a részletes adatokat is. Ezek alapján az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege az első öt havi prognózishoz képest kedvezőbben alakult. Az öt havi hiány 722,4 milliárd forint volt, míg a prognózis 830,8 milliárd forintos deficittel számolt, így tehát több mint 100 milliárd forinttal kisebb volt a deficit az év első 5 hónapjában.

Az eltérést a május havi vártnál jóval alacsonyabb államháztartási hiány okozta. A kedvezőbb pozíció egyrészt a magasabb áfa bevételeknek, másrészt az elmaradt, de később sorra kerülő, egyszeri kifizetéseknek tulajdonítható – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik