Belföld

A kormány tartja magát az előrejelzett hiányhoz

Nem kívánja módosítani idei, 6,7 milliárd eurós folyó fizetési mérleg deficit prognózisát a Pénzügyminisztérium (PM) az áprilisi 1,07 milliárd eurós folyó hiány nyomán - mondta Kovács Álmos, a tárca helyettes államtitkára hétfői budapesti tájékoztatóján.

“Mind az áprilisi, mind az első négy hónap fizetési mérleg adata azt mutatja, hogy az importtal együtt az export is gyorsul” – mondta Kovács Álmos.

Hozzátette: az áprilisi 1,07 milliárd eurós folyó deficit mögött feltételezésük szerint az állhat, hogy az EU-csatlakozás miatt a cégek előrehozták vásárlásaikat. Ez márciusban és áprilisban is 150-150 millió eurós többletimportot jelenthetett. A helyettes államtitkár szerint az importőrök igyekeztek kihasználni a kedvezőbb vámkontingenseket, ezért az importnövekedés 40 százaléka olyan nem európai fejlődő országokból származik, amelyeknél a vámtételek május 1-je után nőnek.

“A gyorsuló behozatal olyan számítástechnikai alkatrészeket is magában foglal, amelyeket a későbbiekben exportálnak a vállalatok” – mondta a helyettes államtitkár. Véleménye szerint a fogyasztási célú import növekedési üteme lassul, ez alól csak a gyógyszerek jelentenek kivételt, de ezen a területen is inkább a készletek feltöltése, semmint a kereslet bővülése tapasztalható.

Kovács Álmos kedvezőnek nevezte, hogy az első négy hónapban a tavalyihoz képest javult a nem adóssággeneráló finanszírozás csaknem 600 millió euróval, ami mögött nemcsak a növekvő működőtőke-import, de a kisebb működőtőke-kiáramlás is áll.

Közölte: a Pénzügyminisztérium 2004-re továbbra is 6,7 milliárd euró folyó deficittel számol, ami megegyezik a tavalyival. Ez az összeg a GDP 8-8,5 százalékával lehet egyenlő, azaz a tavalyi mérték kissé mérséklődik – tette hozzá a helyettes államtitkár.

“Amíg korábban a folyó fizetési mérleg hiány és annak külső finanszírozási igénye megegyezett, addig ebben az évben az utóbbi már kisebb lesz” – jelentette ki Kovács Álmos. Magyarázatként hozzátette: az Európai Uniótól érkező transzferek nagyobb része nem a fizetési mérlegben, hanem a tőkemérlegben jelenik meg.

“Ez azt jelenti, hogy már ebben az évben is a GDP 0,5 százalékával kisebb lesz a külső finanszírozási igény, mint a folyó fizetési mérleg hiánya, s ez az arány a következő években a GDP 1-1,5 százalékát is kiteheti” – prognosztizálta az EU-s pénzek hatását a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik